fbpx
Η μεσογειακή διατροφή ως “ασπίδα” των ηλικιωμένων

Η μεσογειακή διατροφή ως “ασπίδα” των ηλικιωμένων

Υγιής γήρανση μέσω λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ελαιολάδου; Ποια είναι τα οφέλη της μςσογειακής διατροφής στους ηλικιωμένους;

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να επηρεάσει θετικά τα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την “υγιή γήρανση”.

Παράλληλα, μειώνει τα βακτήρια που συνδέονται με επιβλαβείς φλεγμονές στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τηνμελέτη πέντε χωρών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια φτωχή και περιορισμένη σε ποικιλία διατροφή, που είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους – ειδικά σε όσους ζουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας – μειώνει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλει στην επιτάχυνση της εμφάνισης αδυναμίας.

Η παρούσα ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να διατηρήσει ή ακόμα και να ενισχύσει τα βακτήρια που σχετίζονται με την υγιή γήρανση και να μειώσει την ευπάθεια των ηλικιωμένων.

Μέθοδος

Οι ερευνητές ανέλυσαν το εντερικό μικροβίωμα 612 ατόμων ηλικίας 65 έως 79 ετών για διάστημα 12 μηνών.

Μια ομάδα 289 συμμετεχόντων ακολούθησε τη συνηθισμένη διατροφή τους, ενώ 232 συμμετέχοντες κατανάλωναν μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρι, ενώ περιόριζαν το κρέας και τα κορεσμένα λίπη.

Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν:

  • 28 άτομα με αδυναμία,
  • 151 στα πρόθυρα αδυναμίας,
  • 433 χωρίς ευπάθεια.

Η μελέτη διεξήχθη σε πέντε χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτελέσματα

μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με ευεργετικές αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Μετά από ένα έτος:

  • Αυξήθηκαν τα βακτήρια που σχετίζονται με την υγιή γήρανση.
  • Μειώθηκαν τα βακτήρια που συνδέονται με επιβλαβείς φλεγμονές, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργικότητα, όπως η ταχύτητα βάδισης, η δύναμη της χειρολαβής και η μνήμη.

Επιπλέον, υπήρξε:

  • Αύξηση βακτηρίων που παράγουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.
  • Μείωση βακτηρίων που παράγουν χολικά οξέα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, λιπώδους ήπατος και κυτταρικής βλάβης.

Η αλλαγή αποδόθηκε στη σημαντική αύξηση θρεπτικών συστατικών, όπως διαιτητικές ίνες, βιταμίνες (C, B6, B9), ανόργανα άλατα (χαλκός, κάλιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο).

Ανεξαρτήτως χώρας, ηλικίας ή δείκτη μάζας σώματος, η ανταπόκριση στη μεσογειακή διατροφή μετά από 12 μήνες ήταν παρόμοια και συνεπής.

Συμπεράσματα

“Η αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής, μικροβιώματος και υγείας είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες”, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης ρίχνουν φως σε ορισμένες πτυχές αυτής της τρισδιάστατης αλληλεπίδρασης, παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση της υγείας και τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της επιτυχίας”, επισημαίνουν.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.