fbpx
Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην “υγιή γήρανση” των ηλικιωμένων

Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην “υγιή γήρανση” των ηλικιωμένων

Η μεσογειακή διατροφή ως “ασπίδα” των ηλικιωμένων. Υγιής γήρανση μέσω λαχανικών, φρούτων, όσπριων, ελαιολάδου.

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, ακριβώς όπως η μεσογειακή, μπορεί να επηρεάσουν τα βακτηρίδια του εντέρου που συνδέονται με την “υγιή γήρανση” μειώνοντας παράλληλα αυτά που σχετίζονται με την επιβλαβή φλεγμονή στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη πέντε χωρών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Gut”.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια φτωχή και περιορισμένη σε ποικιλία διατροφή, η οποία είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα σε εκείνους που διαμένουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας, μειώνει την ποικιλία των βακτηριδίων που βρίσκονται στο έντερο και συμβάλλει στην επιτάχυνση της εμφάνισης της αδυναμίας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν μια μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να διατηρήσει το εντερικό μικροβίωμα  των ηλικιωμένων ή ακόμα και να αυξήσει τα βακτήρια που σχετίζονται με την υγιή γήρανση και να μειώσει την αδυναμία.

Μέθοδος

Οι ερευνητές ανέλυσαν το εντερικό μικροβίωμα 612 ατόμων ηλικίας 65 έως 79 ετών για διάστημα 12 μηνών. Η πρώτη ομάδα των 289 συμμετεχόντων ακολούθησε την συνηθισμένη διατροφή της, ενώ 232 συμμετέχοντες κατανάλωναν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι και λιγότερο κρέας και κορεσμένα λίπη.

Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από 28 που ήταν αδύναμοι, 151 στα πρόθυρα της αδυναμίας, 433 που δεν ήταν ευάλωτοι και ζούσαν σε πέντε διαφορετικές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με ευεργετικές αλλαγές. Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής για ένα χρόνο, αύξησε το είδος των βακτηρίων που συνδέονται με την υγιή γήρανση και μείωσε αυτά που σχετίζονται με την επιβλαβή φλεγμονή και έχουν συνδεθεί με την αδυναμία, όπως η ταχύτητα περπατήματος, δύναμη σφιξίματος του χεριού, μνήμη.

μεσογειακή διατροφή

Περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε μια αύξηση στα βακτήρια που παράγουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Επιπλέον μειώθηκε ο τύπος των βακτηρίων που εμπλέκονται στην παραγωγή χολικών οξέων που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, λιπώδους ήπατος και βλάβης κυττάρων.

Η αύξηση σε διαιτητικές ίνες και βιταμίνες, ανόργανα άλατα, C, B6, B9,χαλκός, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο συντέλεσαν στην αλλαγή σε μεγάλο βαθμό.

Ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, την ηλικία ή το σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος), η ανταπόκριση στη μεσογειακή διατροφή μετά από 12 μήνες ήταν παρόμοια και συνεπής

“Η αλληλεπίδραση της διατροφής, του μικροβιώματος και της υγείας είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες”, ανέφεραν οι ερευνητές, και πρόσθεσαν: “Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ρίχνουν φως σε ορισμένους από τους κανόνες αυτής της τρισδιάστατης αλληλεπίδρασης, διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση της νόσου και τα αρχικά πρότυπα διατροφής μπορεί να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον προσδιορισμό της αλληλεπίδρασης και της επιτυχίας”.


 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.