fbpx
Θερινή ώρα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στην υγεία μας;

Θερινή ώρα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στην υγεία μας;

Η μετάβαση στη θερινή ώρα και η ιδέα της απώλειας χρόνου από τον ύπνο μας δεν είναι πάντα ευχάριστη. Ωστόσο, η αύξηση της φωτεινότητας στο τέλος της ημέρας έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διάθεση.

Ενώ η ιδέα της απώλειας μιας ώρας ύπνου μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να ενοχληθούν, ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής μπορεί να έχει θετική όψη.

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε την ώρα και να μεταβούμε στη θερινή ώρα;

Ο σκοπός αυτής της αλλαγής ώρας: να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ώρες δραστηριότητας με τις ώρες της ηλιοφάνειας για να περιορίσει τη χρήση τεχνητού φωτισμού το βράδυ και επομένως να εξοικονομήσει ενέργεια.

Αυτό το μέτρο αποφασίστηκε μετά το πετρελαϊκό σοκ του 1973-1974 και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Τα οφέλη για την υγεία του φυσικού φωτός

θερινή ώρα φως οφέλη

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μετάβασης στη θερινή ώρα είναι το φως.

Μια επιπλέον ώρα φυσικού φωτός κάθε βράδυ όχι μόνο μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε περισσότερο την  ηλιοφάνεια, αλλά βελτιώνει τη διάθεσή μας στο τέλος της ημέρας, ενθαρρύνοντάς μας να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους .

Όταν φεύγετε από τη δουλειά, μπορείτε και πάλι να απολαύσετε μια στιγμή αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς τεχνητό φως .

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αφορά την οδική ασφάλεια .

Ο φωτισμός των δρόμων εξασφαλίζεται καλύτερα για μία ώρα, ο αριθμός των ατυχημάτων μειώνεται.

Ποιες χώρες επηρεάζονται από την αλλαγή της ώρας;

Περίπου εξήντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζονται από την αλλαγή στη θερινή ώρα.

Άλλα κράτη αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν,  όπως η Αργεντινή, η Τυνησία, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στην υγεία μας;

Ο ύπνος μία ώρα λιγότερο μπορεί να διαταράξει το σώμα για αρκετές ημέρες, ή ακόμα και αρκετές εβδομάδες για όσους είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτή την αλλαγή ώρας.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 επισήμανε ότι «η υγεία μπορεί να επηρεαστεί από την αλλαγή του βιορυθμού του σώματος »

Διαβάστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αλλαγή στη θερινή ώρα στο σώμα μας:

  • Επίδραση στην έκκριση μελατονίνης

Όχι μόνο η αλλαγή της ώρας είναι βάναυση για το σώμα μας, αλλά χρειάζεται επίσης χρόνος για να προσαρμοστούμε σε αυτήν. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να εξομαλυνθεί το jet lag. Ειδικά για την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης ύπνου. Αυτή η έκκριση, που γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι στο μέγιστο μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα.

  • Απαραίτητος χρόνος προσαρμογής

Εάν και αυτή η επιπλέον ώρα φυσικού φωτός είναι καλή για το ηθικό και την υγεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πρώτες μέρες μετά την αλλαγή της ώρας μπορεί να νασ σας φέρουν δυσκολίες , ειδικά για ευάλωτα άτομα όπως ηλικιωμένους και μωρά.

Το να σηκώνεστε νωρίτερα από το συνηθισμένο μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον σωματικό στρες .

Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, των τραυματισμών στην εργασία και των ημικρανιών είναι επίσης υψηλότερος κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων ημερών προσαρμογής μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα.

Μια μεταβατική περίοδος που ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 14 ημέρες.

          Διαβάστε →  εδώ τι να προσέξετε για την μελατονίνη: Ιδιότητες και παρενέργειες

Πώς να κάνετε μια ομαλή μετάβαση από την αλλαγή στη θερινή ώρα;

Διαβάστε ορισμένα βήματα μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση :

  • μία εβδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ρυθμίστε το ξυπνητήρι στο 10, 15 και μετά 30 λεπτά νωρίτερα για να συνηθίσετε απαλά το σώμα. Προσπαθήστε επίσης να πάτε για ύπνο νωρίτερα.
  • τακτική άσκηση
  • εκθέστε τον εαυτό σας στο φυσικό φως το πρωί για να σας ξυπνήσει καλύτερα.
  • Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ ή καφέ μετά το δείπνο.
  • απενεργοποιήστε τις οθόνες περίπου μια ώρα πριν τον ύπνο.
  • αν πάρετε έναν υπνάκο, προτιμήστε την αρχή του απογεύματος.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ζήσουν καλύτερα τη μετάβαση στη θερινή ώρα;

Η μετάβαση στη θερινή ώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νεότερους, για τους οποίους ο ύπνος είναι απαραίτητος.

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σηκωθούν χωρίς πρόβλημα εφαρμόζοντας μερικές απλές στρατηγικές.

  • Ώρα για ύπνο νωρίτερα : φροντίστε να βάλετε τα μικρά σας για ύπνο 15, μετά 30 και 45 λεπτά νωρίτερα την εβδομάδα πριν αλλάξουν τα ρολόγια. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκουραστούν καλά και θα έχουν ένα προβάδισμα το βράδυ όταν χάσουν μια ώρα ύπνου. Το ξύπνημα την επόμενη μέρα της αλλαγής ώρας θα είναι λιγότερο δύσκολο.
  • Διατηρήστε το τελετουργικό : ενα ζεστό μπανιο, διάβασμα βιβλίου, απαλή μουσική… Οι τελετουργίες πριν τον ύπνο επιτρέπουν στο παιδί να προετοιμαστεί διανοητικά για ύπνο. Αυτή η ρουτίνα εξακολουθεί να είναι σημαντική, αλλά είναι απαραίτητη κατά τη θερινή ώρα.
  • Εξηγήστε : Οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα απευθείας εξηγώντας στα παιδιά τους γιατί και πώς αλλάζουμε τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο.
  • Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα ρολόγια στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθάνονται συμμετοχή και μπορεί ακόμη και να κάνουν ορισμένες εργασίες πιο ευχάριστες για εσάς.
  • Δώστε το παράδειγμα : Να θυμάστε ότι τα παιδιά μιμούνται αυτό που κάνουν οι ενήλικες, γι’ αυτό διδάξτε τους τις βέλτιστες πρακτικές . Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε νωρίτερα, φάτε ένα ισορροπημένο πρωινό και μείνετε θετικοί! Το να παραπονιούνται για την κούραση και την αλλαγή της ώρας δεν θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη διάθεσή τους.

Το τέλος της αλλαγής ώρας είχε ψηφιστεί το 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 410 ψήφους έναντι 192, τονίζοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στην υγεία, επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2021.

Ωστόσο, λόγω της υγειονομικής κρίσης που συνδέεται με τον Covid-19 , το μέτρο δεν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.