Το πράσο είναι ένα λαχανικό αποτοξίνωσης με ιδιαίτερα οφέλη που συμβάλει στο αδυνάτισμα
Το πράσο είναι ένα τρυφερό και νόστιμο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές
Το «ξαδερφάκι» του κρεμμυδιού, μοιράζεται μερικές από τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία.
Πράσο: Διατροφικά χαρακτηριστικά
Τα πράσα που αποκαλούνται από παλιά «σπαράγγια του φτωχού» δεν στερούνται θρεπτικών ιδιοτήτων.
Είναι πολύ χαμηλά σε ζάχαρη, χαμηλα σε θερμίδες αλλά υψηλά σε φυτικές ίνες, και ταιριάζουν απόλυτα στις δίαιτες αδυνατίσματος.
Είναι επίσης πολύ καλά εφοδιασμένα με διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία , ιδίως ασβέστιο , κάλιο , φώσφορο και μαγνήσιο .
Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες, κυριαρχεί η βήτα-καροτίνη (προβιταμίνη Α) και ακολουθούν η βιταμίνη Β9 και η βιταμίνη Κ .
Τέλος, όπως και τα ξαδέρφια του το κρεμμύδι και το σκόρδο, το πράσο περιέχει θειούχες ενώσεις , γνωστές για τις πολλά οφέλη τους στην υγεία, ιδιαίτερα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Θερμίδες, υδατάνθρακες, βιταμίνες: Οι θρεπτικές αξίες του πράσου
Θρεπτικά συστατικά
Περιεκτικότητα ανά 100 γρ
- Νερό 87,6 γρ
- Πρωτεΐνες 1,49 γρ
- Αλκοόλ –
- Υδατάνθρακες 4,9 γρ
- – με ζάχαρη 3,15 γρ
– εκ των οποίων άμυλο –
– εκ των οποίων διαιτητικές ίνες 2,27 γρ - Λιπίδια 0,25 γρ
- – εκ των οποίων κορεσμένα 0,05 γρ
- – εκ των οποίων μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 0,007 γρ
- – εκ των οποίων πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 0,14 γρ
- – εκ των οποίων χοληστερόλη –
Οφέλη για την υγεία: Είναι καλό να τρώτε πράσα;
Όλα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι καλά για την υγεία σας και πρέπει να περιλαμβάνονται τακτικά στο μενού.
Η σύσταση των διατροφολόγων είναι να τρώμε 5 μερίδες από λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα, για να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Με τον μεγάλο διατροφικό του πλούτο , το πράσο είναι ένα από τα λαχανικά που είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την υγεία.
Πέψη: Φυτικές ίνες για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
Το πράσο είναι ένα λαχανικό ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες , γνωστό για την επίδρασή του στην εντερική διέλευση.
Αυτές οι ίνες αλλάζουν φύση ανάλογα με το μέρος του πράσου:
- το λευκό μέρος είναι πλούσιο σε διαλυτές, μαλακές ίνες που γεμίζουν με νερό στο έντερο και διευκολύνουν την εντερική διέλευση,
- το πράσινο μέρος , πιο σκληρό και ινώδες, περιέχει περισσότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες , οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό και επιταχύνουν τη διέλευση , αλλά είναι πιο ερεθιστικό για το πεπτικό σύστημα.
Τα άτομα με ευαίσθητο έντερο θα πρέπει να προτιμήσουν λοιπόν μάλλον το λευκό μέρος, που έχει πιο ήπια καθαρτική δράση.
Ενώσεις θείου για την προστασία της καρδιάς
Όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο ή το σχοινόπρασο, τα πράσα είναι πλούσια σε θειούχες ενώσεις , συμπεριλαμβανομένων των γλυκοζινολικών και σουλφοξειδίων.
Στο πράσο κυριαρχεί η S-Methylcysteine και η αλλιίνη που δίνουν τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση.
Αρκετές μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις αυτών των ενώσεων θείου στην υγεία και παρατήρησαν τις ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία
Επίσης μπορούν να δράσουν μειώνοντας τη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες
Είναι διουρητικό
Εκτός από το ότι είναι πολύ πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, τα πράσα έχουν ιδανική αναλογία καλίου/νάτριου για την προώθηση της απέκκρισης των ούρων.
Το πράσο είναι λοιπόν ένα κατεξοχήν διουρητικό και αποτοξινωτικό λαχανικό, το οποίο βοηθά στην αποστράγγιση του σώματος και στην αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα.
Για βέλτιστο αποτέλεσμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπα ή πίνετε απλώς το νερό μαγειρέματος, το οποίο κρατάτε πολύτιμο σε γυάλινο μπουκάλι.
Οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα πράσα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β9 , που ονομάζεται επίσης φυλλικό οξύ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου
. Μια ανεπάρκεια της Β9 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, να είναι η αιτία καθυστέρησης της εμβρυϊκής ανάπτυξης στη μήτρα (IUGR) ή ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας πρόωρης γέννας
Καλό για το συκώτι
Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το πράσο κάνει καλό στο συκώτι .
Χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες, διουρητικά και εύπεπτα, τα πράσα βοηθούν στην ανάπαυση του ήπατος
Υπενθυμίζουμε ότι τροφές επιβλαβείς για το συκώτι είναι:
- τα κορεσμένα λίπη,
- τα ζαχαρούχα προϊόντα,
- τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
- και το αλκοόλ.