Άπαχο κρέας , κόκκινο κρέας, λευκό κρέας, και σύντομα τεχνητό κρέας…
Υπάρχει τεράστια ποικιλία κρεάτων. Για την υγεία όμως, υπάρχει ένα είδος κρέατος του οποίου η κατανάλωση είναι προτιμότερο να μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη (που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health).
Το επεγεργασμένο κρέας
Εάν και το κόκκινο κρέας αποτελεί τακτικά αντικείμενο ενοχοποιητικών μελετών – ιδίως όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο- το επεξεργασμένο κρέας, είτε κόκκινο (από μοσχάρι , χοιρινό ή ακόμα και αρνί) είτε λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα) έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
Μια ομάδα από την Παγκόσμια Ακαδημία Γεωργίας και Συστημάτων Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο) ανέπτυξε ένα εργαλείο προσομοίωσης για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.
Διαπίστωσε ότι η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά το ένα τρίτο περίπου, θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες από 350.000 περιπτώσεις διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περίοδο 10 ετών.
Μια μείωση κατά 30% στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στους ενήλικες Αμερικανούς, που ισοδυναμεί με περίπου 10 λωρίδες μπέικον την εβδομάδα, θα μείωνε επίσης τον αριθμό των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου κατά δεκάδες χιλιάδες , σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
«Win-win» για τον πλανήτη και το άτομο
Σε ένα δελτίο τύπου, ο καθηγητής Lindsay Jaacks, συν-συγγραφέας της μελέτης, υπενθύμισε ότι « η μείωση της κατανάλωσης κρέατος έχει προταθεί από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ΗΒ και η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ή IPCC ».
« Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επομένως μια ξεκάθαρη κατάσταση win-win για τους ανθρώπους και τον πλανήτη », τόνισε.
Σημειώστε ότι το υπερεπεξεργασμένο κρέας, ιδιαίτερα το αλλαντικό , ξεχωρίζει τακτικά από τις υγειονομικές αρχές λόγω της παρουσίας πρόσθετων, ιδίως νιτρικών και νιτρωδών αλάτων, τα οποία θα αύξαναν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.
Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμπεριέλαβε τα αλλαντικά στη λίστα με τα προϊόντα που είναι σίγουρα καρκινογόνα (επίπεδο 1).
Επομένως, θα ήταν καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή του και να επιλέξετε προϊόντα με ετικέτα χωρίς νιτρώδη, όσο το δυνατόν λιγότερο ροζ, καθώς τα νιτρώδη, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, ευθύνονται επίσης για το ροζ χρώμα του ζαμπόν και άλλων προϊόντων αλλαντικών.