fbpx
H κετογονική δίαιτα επηρεάζει τα αυτοάνοσα νοσήματα;

H κετογονική δίαιτα επηρεάζει τα αυτοάνοσα νοσήματα;

H κετογονική δίαιτα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ταυτόχρονα την απορία, εάν οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αυτοάνοσα μπορούν να την ακολουθήσουν.

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Ένα κλασικό πρόγραμμα κετογονικής δίαιτας αποτελείται σε ποσοστό 80% από λιπαρά, 15% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική ή κέτο ενεργοποιεί τη φυσική μεταβολική διαδικασία του σώματος γνωστή ως «κέτωση». Η κατανάλωση ελάχιστων ποσοτήτων υδατανθράκων στερεί από το σώμα τη φυσική πηγή καυσίμου, τη γλυκόζη, αναγκάζοντάς το να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο. Καθώς το αποθηκευμένο λίπος διασπάται, το συκώτι παράγει «κετόνες», ένα είδος λιπαρού οξέος, και τις στέλνει στην κυκλοφορία του αίματός σας, όπου οι μύες και άλλοι ιστοί τις χρησιμοποιούν ως καύσιμο. 

Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1920 ως εναλλακτική θεραπεία για παιδιά με επιληψία, ενώ η νηστεία χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος θεραπείας ασθενειών για χιλιάδες χρόνια

Σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δίαιτα για να χάσουν βάρος, να αυξήσουν την ενέργεια και να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεδομένης της επιτυχίας της στη μείωση του αριθμού των κρίσεων σε επιληπτικούς ασθενείς, έχει προκύψει περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση της ικανότητας της κετογονικής δίαιτας να θεραπεύει μια σειρά νευρολογικών διαταραχών και άλλων τύπων χρόνιων ασθενειών.

κετογονική δίαιτα

Πώς ωφελεί τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Με την ανάπτυξη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για επιληπτικές κρίσεις, η κετογονική δίαιτα έπεσε από το ραντάρ. Τώρα που ανακτά την έλξη στην επικρατούσα κοινωνία, οι ερευνητές αρχίζουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τη δίαιτα κετο για την ικανότητά της να μετριάζει τα συμπτώματα μιας σειράς διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του καρκίνου, ακόμη και ορισμένων αυτοάνοσων καταστάσεων.

  • Αυυτοάνοσα νοσήματα 

Η δίαιτα μειώνει τη φλεγμονή και ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση. Θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αναστροφή των συμπτωμάτων της αυτοανοσίας. Οι κετογονικές δίαιτες αυξάνουν επίσης τα επίπεδα γλουταθειόνης, η οποία είναι το πιο ισχυρό αποτοξινωτικό του σώματος.  Τα άτομα με αυτοάνοσα είναι εμφανώς χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη. 

  • Νευροεκφυλιστική νόσος

Η δίαιτα μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις των παιδιών, μερικές φορές τόσο αποτελεσματικά όσο και η φαρμακευτική αγωγή.

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη της επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Αυτό περιλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης να είναι προστατευτικό σε τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα και εγκεφαλικό. Μια θεωρία για τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις της κετόνης είναι ότι οι κετόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της κέτωσης παρέχουν πρόσθετο «καύσιμο» στα εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αυτά τα κύτταρα να αντισταθούν στη φλεγμονή που προκαλείται από αυτές τις ασθένειες.

  • Διαβήτης τύπου ΙΙ 

Η δίαιτα κέτο μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κετογονικής δίαιτας σε παχύσαρκους ασθενείς διαπίστωσε ότι μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος. Επίσης μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της γλυκόζης του αίματος και αύξησε τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βελτιώνουν επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Για οποιονδήποτε με διαβήτη τύπου ΙΙ, η δίαιτα κετο μπορεί να είναι μια ιδανική επιλογή. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η κατανάλωση τριών γευμάτων χαμηλών υδατανθράκων μέσα σε 24 ώρες μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά περισσότερο από 30%.

γλυκαντική ουσία ερυθριτόλη κίνδυνος

Συμπερασματικά, η κετογονική συμβάλλει θετικά στους ασθενείς με τα παραπάνω αυτοάνοσα νοσήματα.

Προσοχή! Δεν συνιστάται πάντοτε στις γυναίκες με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση. Αυτό γιατί οι ορμόνες τους κυμαίνονται τόσο πολύ που χρειάζονται υδατάνθρακες για να τις υποστηρίξουν και να τις εξισορροπήσουν. Η κέτωση μπορεί επίσης να καταπονήσει τα επινεφρίδια τους. Καθώς τα επινεφρίδια τους έχουν ήδη πυροβοληθεί, οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και εκείνες με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το κετο.

Συνεπώς, το να παρακολουθείτε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο κατά τη μετάβαση σε μια δίαιτα κέτο. Εξισορροπήστε και βελτιστοποιήστε τα επίπεδά σας με μια πολυβιταμίνη για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετό σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της βέλτιστης λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ασθενής είναι ξεχωριστός και συστήνεται η εξατομικευμένη διάγνωση και διατροφή, την οποία θα προτείνει μόνο ο ειδικός διατροφολόγος που έχει εξειδικευτεί σε αυτοάνοσα νοσήματα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.