fbpx
Διατροφικές παρεμβάσεις κατά των κύριων συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Διατροφικές παρεμβάσεις κατά των κύριων συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Η θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να βασίζεται σε διάφορες προσεγγίσεις, φαρμακευτικές ή διαιτητικές.

Ανυπομονώντας να μάθουν ποια είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση κατά των συμπτωμάτων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Σουηδία, διεξήγαγαν μια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Lancet Gastroenterology & Hepatology

Η μελέτη συνέκρινε τρεις θεραπευτικές προσεγγίσεις: δύο διατροφικές προσεγγίσεις και μία που βασίζεται στη συνταγογράφηση φαρμάκων κατά των κύριων συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και εντερικά αέρια κ.λπ.).

Οι 304 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, οι οποίοι είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα IBS, κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις προσεγγίσεις.

Αναλυτικά, η πρώτη ομάδα έλαβε τόσο γενικές συμβουλές κατά του IBS όσο και συμβουλές σχετικά με την παρακολούθηση μιας δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs ,δηλαδή  τα σάκχαρα που ζυμώνονται στο έντερο, δημιουργώντας αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Στην ουσία μείωσαν την κατανάλωση προϊόντων με βάση τη λακτόζη, τα όσπρια, τα κρεμμύδια, ακόμη και τα δημητριακά.

Η δεύτερη ομάδα έλαβε διατροφικές συμβουλές να ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και αναλογικά υψηλότερη σε πρωτεΐνες και λίπος.

Τέλος, στην τρίτη ομάδα συνταγογραφήθηκε η καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή με βάση το σύμπτωμα που θεωρείται το πιο ενοχλητικό για τους ασθενείς.

Η περίοδος των δοκιμών διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες.

Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς είναι ικανοποιημένοι

Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ανταπόκριση των ασθενών στις διαφορετικές προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης συμπτωμάτων ειδικά σχεδιασμένη για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Στην ομάδα «χωρίς FODMAPs», το 76% των 96 συμμετεχόντων παρουσίασε σημαντικά μειωμένα συμπτώματα.

Στην ομάδα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, το 71% των 97 ασθενών ανέφεραν την ίδια παρατήρηση, σε σύγκριση με το 58% από τους 101 ασθενείς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή.

Όλοι ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά από 4 εβδομάδες , καθώς και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης λόγω της παθολογίας τους.

Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τα οφέλη από τις διατροφικές αλλαγές παρέμειναν εμφανώς με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ οι συμμετέχοντες στις δύο πρώτες ομάδες είχαν επιστρέψει εν μέρει στις διατροφικές τους συνήθειες, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών εξακολουθούσε να έχει κλινικά σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματά τους (68% στην ομάδα με χαμηλά FODMAPs και 60% στην ομάδα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, ενώ αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να παγιωθούν από περαιτέρω μελέτες, προτείνουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν από μόνες τους να θεωρηθούν ως αρχική, πρώτης γραμμής θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

« Χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία IBS στο μέλλον και θα μελετήσουμε περαιτέρω εάν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν εάν τα άτομα θα ανταποκριθούν καλύτερα σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές », είπε η Sanna Nybacka, η πρώτη συγγραφέας μελέτη, ερευνητής και διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.