Πιάσιμο των μυών μετά από άσκηση – Διάρκεια και αντιμετώπιση

Πιάσιμο των μυών μετά από άσκηση – Διάρκεια και αντιμετώπιση

Το μυϊκό πιάσιμο μετά την άσκηση θεωρείται μια πολύ συνηθισμένη αλλά ενοχλητική κατάσταση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο διαρκεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Ο επιστημονικός όρος για το πιάσιμο των μυών έπειτα από άσκηση είναι DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) και συνήθως εμφανίζεται 12-24 ώρες αφότου το σώμα έχει αρχίσει να χαλαρώνει. Ουσιαστικά, με το πιάσιμο των μυών μετά την άσκηση δημιουργούνται μικροτραυματισμοί στις μυϊκές ίνες. Μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα που έχουν να αθληθούν καιρό ή ακόμη και στους πιο έμπειρους αθλητές έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα.

Πιάσιμο των μυών μετά από άσκηση και διάρκεια

Το πιάσιμο των μυών συνήθως γίνεται αντιληπτό έπειτα από έναν ξεκούραστο ύπνο, π.χ. το επόμενο πρωί. Τα «πιασμένα» άτομα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόψουν το πρόγραμμα άσκησης που έχουν βάλει σε εφαρμογή. Είναι προτιμότερο όταν το σώμα πονάει να συνεχίσετε τις ήπιες προπονήσεις, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα και να προλάβετε επιπλέον μυϊκά προβλήματα. Το αργότερο σε δύο εβδομάδες το πιάσιμο θα έχει εξαφανιστεί.

Γυμναστική με βάρη

Πρόληψη και αντιμετώπιση

  • Γυμναστείτε σωστά 

Αρχίστε να γυμνάζεστε σωστά, με αργούς ρυθμούς, τους οποίους στη συνέχεια θα αυξήσετε προοδευτικά.

  • Μην ξεχνάτε τις διατάσεις 

Ο ρόλος των διατάσεων είναι πολύ σημαντικός. Κάντε ήπιες μυϊκές διατάσεις πριν και μετά από κάθε άσκηση.

  • Επιλέξτε σωστό διατροφικό πρόγραμμα 

Βάλτε στη διατροφή σας μαγνήσιο, υδατάνθρακα και πρωτεΐνη. Η άπαχη πρωτεΐνη δυναμώνει τους μυς χάρη στα μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχει.

  • Κάντε χαλαρωτικό μασάζ 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαλαρωτικό μασάζ καταπραΰνει τους κουρασμένους μυς. Η ανάπαυση διαδραματίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο μετά τη διατροφή.

  • Φροντίστε για την καλή ενυδάτωσή σας

Κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα χάνει πολλά υγρά. Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στην καλή αποθεραπεία μετά την άσκηση. Το νερό ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

  • Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες 

Στους πονεμένους μυς η εφαρμογή με κομπρέσες μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία στη ροή του αίματος. Ακόμη και ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.