Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο Covid-19

ανεπάρκεια βιταμίνης D ποτήρι με βιταμίνες

Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν από Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του «Nutrition».

Ο Joseph Katz, διδάκτωρ στο University of Florida College of Dentistry στο Γκέινσβιλ, και συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του Covid-19 σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών. Τα δεδομένα συμπεριλήφθηκαν στην i2b2 πλατφόρμα μητρώου στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2020.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς ανεπάρκεια βιταμίνης D, εκείνοι που είχαν ανεπάρκεια ήταν 4,6 φορές πιο πιθανό να είναι θετικοί στον Covid-19. Μετά την προσαρμογή των δεδομένων ανάλογα με το φύλο και την εθνικότητα, η συσχέτιση μειώθηκε ελαφρώς (αναλογίες πιθανοτήτων, 4,58 και 4,46, αντίστοιχα). Μετά την προσαρμογή δεδομένων όπως της φυλής, της περιοδοντικής νόσου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας, ο συσχετισμός μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε ισχυρός (αναλογίες πιθανοτήτων, 3,76, 3,64, 3,28 και 2,27, αντίστοιχα). Μετά την προσαρμογή των δεδομένων στις ηλικιακές ομάδες, οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν πιθανότερο να μολυνθούν με Covid-19 από εκείνους που δεν είχαν ανεπάρκεια (λόγος πιθανότητας, 5,155).

«Ίσως το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αύξησε τον κίνδυνο ανάπτυξης Covid-19 κατά έναν παράγοντα 5 μετά την προσαρμογή των δεδομένων ανάλογα με την ηλικία», γράφουν οι συγγραφείς. Και συμπληρώνουν: «Απαιτούνται μελλοντικές επεμβατικές μελέτες για την επικύρωση της υπόθεσης ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία του Covid-19».

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα η οποία εμφανίζεται στα παιδιά ως αναπτυξιακή διαταραχή, αδυναμία στους μυς, πόνο στα οστά και παραμορφώσεις στις αρθρώσεις. Αυτό είναι πολύ σπάνιο. Ωστόσο, τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να έχουν μυϊκή αδυναμία ή πόνο στους μυς.

Η έλλειψη βιταμίνης D δεν είναι τόσο εμφανής στους ενηλίκους. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κούραση.
  • Πόνο στα οστά.
  • Μυϊκή αδυναμία, μυϊκούς πόνους ή μυϊκές κράμπες.
  • Αλλαγές στη διάθεση, όπως κατάθλιψη.

Στοιχεία από: my.clevelandclinic.org medicalxpress.com