Μωβ καλαμπόκι, μωβ φασολάκια και κολοκύθα Ταϊλάνδης, κηπευτικά ασυνήθιστα όχι μόνο στο… μάτι αλλά και στον ουρανίσκο των Ελλήνων καταναλωτών καλλιεργούνται από οικοτεχνία βιολογικών προϊόντων, στην Πιερία, με ορισμένα απ’ αυτά να ετοιμάζονται ήδη για το ντεμπούτο τους στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ιδρύτρια της οικοτεχνίας βιολογικής καλλιέργειας προϊόντων «Olympus Bio» Ξανθή Πύρτσιου, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως μέσα στο επόμενο 20ήμερο πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα μωβ φασολάκια και θα ακολουθήσουν λίγες ημέρες μετά, το μωβ καλαμπόκι και η κολοκύθα Ταϊλάνδης.

«Η θεία του άντρα μου είναι Ταϊλανδέζα κι έπειτα από ταξίδια στην πατρίδα της, μας έφερε ως δώρο τους περίεργους αυτούς σπόρους, που δοκιμάσαμε στα χωράφια μας και ευδοκίμησαν», λέει η 35χρονη κ. Πύρτσιου, εξηγώντας την ιδέα πίσω απ’ αυτές τις ιδιαίτερες καλλιέργειες. «Εμείς και τα παιδιά μας, όπως και διάφοροι άλλοι φίλοι στην Πιερία, γευτήκαμε ήδη την πρώτη σοδειά και ενθουσιαστήκαμε. Τώρα ήρθε η ώρα να τα συστήσουμε και στο υπόλοιπο καταναλωτικό κοινό της χώρας», προσθέτει.

 

Μεγάλη ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά στο μωβ καλαμπόκι

Περιγράφοντας τα προϊόντα, λέει πως το μωβ καλαμπόκι είναι γλυκό και ζουμερό, ενώ η κολοκύθα Ταϊλάνδης έχει μέγεθος μιας αγκαλιάς περίπου και «σε γεύση είναι πολύ διαφορετική, πιο γλυκιά από τη δική μας και θυμίζει κάτι από κάστανο». Μεταξύ των «περίεργων» για τα ελληνικά δεδομένα προϊόντων που καλλιεργεί η οικοτεχνία, συγκαταλέγονται η ποικιλία καλαμποκιού χρώματος άσπρο και μωβ, η πιπεριά τσίλι Ταϊλάνδης και το baby μελιτζανάκι.

Ειδικότερα για το μωβ καλαμπόκι, η κ. Πύρτσιου σημειώνει ότι περιέχει μεγάλη ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά και μεγάλες ποσότητες φαινολών και ανθοκυανινών, επισημαίνοντας πως βάσει ερευνών, «οι καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα προαναφερόμενα στοιχεία έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση».

Η καλλιέργεια όλων των προϊόντων της οικοτεχνίας «Olympus Bio», που δημιουργήθηκε το 2016, γίνεται βιολογικά «σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, συγκομιδής, διαλογής και ξήρανσης», ενώ τα προϊόντα της «ταξιδεύουν» ήδη σε Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει η κ. Πύρτσιου, «το τσάι Ολύμπου που καλλιεργούμε έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν και οι πελάτες του Hard Rock café στη Ρώμη», ενώ σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις για εξαγωγές (κυρίως για το τσάι Ολύμπου) στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μάλιστα, η ομάδα της οικοτεχνίας «πειραματίζεται» διαρκώς κι ένας απ’ αυτούς τους πειραματισμούς είναι και η γρανίτα τσάι του Ολύμπου. Πρόκειται για μια μίξη βοτάνων, με βάση το τσάι Όλυμπου «που εμπνεύστηκε ο πατέρας μου», εξηγεί η κ. Πύρτσιου, που δεν αποκλείει το νέο αυτό προϊόν να φτάσει στην αγορά το 2022.

Η προστασία των μωβ φρούτων

Σύμφωνα με ανάλυση τα φρούτα με σκούρο μωβ χρώμα μπορεί να μας προστατεύουν από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου του Πάρκινσον και σκληρύνσεως κατά πλάκας επίσης μπορεί να ελαττωθούν με τη συστηματική κατανάλωση φρούτων όπως τα σμέουρα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα μαύρα σταφύλια.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που πραγματοποίησαν την ανάλυση, εκτιμούν ότι πρέπει να έχει φωτεινό μωβ χρώμα τουλάχιστον το ένα από τα τρία φρούτα που καθημερινά πρέπει να τρώμε για να έχουμε καλή υγεία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», τα οφέλη των φρούτων με λαμπερό μωβ χρώμα πιστεύεται ότι οφείλονται σε ένα συστατικό τους, το οποίο δεσμεύει τον σίδηρο. Ο σίδηρος είναι πολύτιμος για την υγεία, όμως δεν πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος στο αίμα, αλλά δεσμευμένος από άλλες ουσίες, ειδάλλως είναι τοξικός για τον οργανισμό.

Η ανάλυση που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Ντάγκλας Κιλ και οι συνεργάτες του υποδηλώνει ότι πολλά σοβαρά νοσήματα έχουν εν μέρει τις ρίζες τους σε μη δεσμευμένα μόρια σιδήρου, τα οποία προκαλούν την παραγωγή επικίνδυνων τοξινών που βλάπτουν τα κύτταρα.

Οι τοξίνες αυτές λέγονται ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου και προκαλούν εκφυλιστικά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και η Αλτσχάιμερ. Για να προστατευτεί ο οργανισμός από τις τοξικές επιδράσεις του σιδήρου, πρέπει να τροφοδοτείται με μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που λέγονται χηλικοί παράγοντες.

Οι χηλικοί παράγοντες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών και δεσμεύουν τον σίδηρο, αποτρέποντας την τοξική δράση του.  Τα φρούτα και τα λαχανικά με σκούρο μωβ χρώμα είναι πολύ καλές πηγές χηλικών παραγόντων, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Toxicology».

Ανάλογο συστατικό περιέχει και το πράσινο τσάι καθώς και το μπαχαρικό κάρυ. Ακόμα και η σοκολάτα μπορεί να ασκήσει ανάλογη δράση, αλλά το κόκκινο κρασί δρα με διαφορετικό μηχανισμό.

«Στη σωστή μορφή ο σίδηρος είναι ωφέλιμος. Στη λάθος, επιβλαβής»

«Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ότι ο σίδηρος είναι κάτι που ωφελεί τον οργανισμό», δήλωσε ο δρ Κιλ. «Στη σωστή μορφή είναι ωφέλιμος. Στη λάθος, όμως, είναι επιβλαβής, διότι όχι μόνο ασκεί τοξική επίδραση, αλλά σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να εμποδίσει άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, να επιτελέσουν τη λειτουργία τους». Είναι η πρώτη φορά που ανάλυση αποκαλύπτει συσχέτιση ανάμεσα σε τόσο πολλά νοσήματα και στην ύπαρξη λανθασμένης μορφής σιδήρου, γεγονός που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο πρόληψης αυτών των ασθενειών ή έστω τον τρόπο επιβράδυνσης της εξέλιξής τους.

«Χρειάζεται αρκετή έρευνα για οριστικά συμπεράσματα»

Ο βρετανικός οργανισμός Parkinson’s UK είδε θετικά τα ευρήματα της νέας μελέτης, λέγοντας ότι ενισχύει το μήνυμα πως μια υγιεινή διατροφή έχει ζωτική σημασία για τη διαφύλαξη της υγείας. Ωστόσο, ο οργανισμός Alzheimer’s Research Trust σχολίασε πως απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

«Ξέρουμε ότι μπορεί να συσσωρευτεί σίδηρος στα τμήματα του εγκεφάλου που υφίστανται βλάβες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτό είναι και η αιτία της νόσου», δήλωσε η εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Alzheimer δρ Αν Κόρμπετ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ