Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθα στο να έχουμε υγιή μαλλιά και δέρμα.
Ποια είναι τα οφέλη του χαλκού στο σώμα;
- Στη διατήρηση του φυσιολογικού συνδετικού ιστού
- Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας
- Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
- Στο φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών
- Στη φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό
- Στο φυσιολογικό χρωματισμό του δέρματος
- Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Τρόφιμα πλούσια σε χαλκό
- Συκώτι
Το κρέας εντοσθίων – όπως το συκώτι – είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Παρέχει καλές ποσότητες πολλών θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη (B2), φολικό οξύ (B9), σίδηρο και χολίνη. Ωστόσο, οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α στο συκώτι μπορεί να βλάψουν τα αγέννητα μωρά. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα εξαιρετικά υψηλά σε βιταμίνη Α, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.
- Στρείδια
Τα στρείδια είναι ένα είδος οστρακοειδών που συχνά θεωρούνται υψηλή κουζίνα. Μπορούν να σερβιριστούν μαγειρεμένα ή ωμά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αυτά τα θαλασσινά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη Β12. Ωστόσο, αν δεν έχετε κάποια σπάνια γενετική κατάσταση, η διατροφική χοληστερόλη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα στρείδια είναι απίθανο να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.
- Σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σε σκόνη που παράγεται από κυανοβακτήρια ή από μπλε-πράσινα φύκια. Αφού καταναλώθηκε από τους αρχαίους Αζτέκους, επανεμφανίστηκε ως υγιεινό φαγητό αφού η NASA το χρησιμοποίησε με επιτυχία ως συμπλήρωμα διατροφής για τους αστροναύτες στις αποστολές. Η σπιρουλίνα συχνά αναμιγνύεται με νερό για να κάνει ένα πρασινωπό ποτό. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει η ασυνήθιστη γεύση του, μπορείτε να το προσθέσετε σε απόθεμα, smoothies ή δημητριακά για να κρύψετε τη γεύση.
- Ξηροί καρποί και σπόροι
Τα καρύδια και οι σπόροι είναι μικροσκοπικές μονάδες διατροφής. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα άλλων θρεπτικών ουσιών. Τα καρύδια και σπόροι περιέχουν διαφορετικές θρεπτικές ουσίες- πολλοί κατέχουν σημαντικές ποσότητες χαλκού.
- Αστακός
Οι αστακοί είναι μεγάλα, μυώδη οστρακοειδή που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας. Η χυμώδης σάρκα τους, τους καθιστά δημοφιλή προσθήκη σε σούπες και μακαρονάδες, αν και μπορούν επίσης να καταναλωθούν σκέτοι.
Το κρέας από αστακό έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ανόργανα άλατα, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου και της βιταμίνης Β12. Ωστόσο, η διατροφική χοληστερόλη έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στους περισσότερους ανθρώπους, οπότε αυτή η ποσότητα στον αστακό δεν πρέπει να ανησυχεί.
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη φύλλα όπως το σπανάκι και το kale είναι εξαιρετικά υγιεινά, με θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ αλλά και ελάχιστο αριθμό θερμίδων. Αυτά τα χόρτα μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά σε μια σαλάτα, μαγειρεμένα σε στιφάδο ή ως συνοδευτικά στα περισσότερα γεύματα για να ενισχύσουν τόσο τη θρεπτική ουσία τους όσο και το περιεχόμενο σε χαλκό
- Σκούρα σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερες ποσότητες στερεών κακάου – καθώς και λιγότερη ποσότητα γάλακτος και ζάχαρης – από την κανονική σοκολάτα. Η σκούρα σοκολάτα διαθέτει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και διάφορα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής συνδέεται με τη βελτίωση πολλών παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Χαλκός – Τι προκαλεί η έλλειψη του;
Η έλλειψη του χαλκού είναι σπάνια. Συμπτώματα της έλλειψης του χαλκού είναι η αναιμία, η αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων, τις ανωμαλίες στον μεταβολισμό της γλυκόζης και της χοληστερόλης.