Τι σχέση έχει η φρουκτόζη με το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

φρουκτόζη ανοσοποιητικό σύστημα φρούτα πορτοκάλια και λεμόνια χυμός

Η φρουκτόζη φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με νέα έρευνα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σουόνσι σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Ινστιτούτου Francis Crick στο Λονδίνο, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να αποτρέψει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Η φρουκτόζη βρίσκεται συνήθως σε σακχαρούχα ποτά, γλυκά και μεταποιημένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο. H πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κατανόηση της επίδρασης της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε υψηλά επίπεδα δεν ήταν μέχρι στιγμής επαρκής.

Φρουκτόζη και ανοσοποιητικό σύστημα

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications» δείχνει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η διαδικασία παράγει περισσότερα αντιδραστικά μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Αυτού του είδους η φλεγμονή μπορεί να συνεχιστεί βλάπτοντας τα κύτταρα και τους ιστούς και να οδηγήσει όργανα και συστήματα του σώματος, που δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Η έρευνα οδηγεί επίσης σε μια βαθύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με τον διαβήτη και την παχυσαρκία ‒ καθώς η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Βασίζεται επίσης στο αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που διατίθενται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης τροφών με υψηλά επιπέδα φρουκτόζης.

Η έρευνα οδηγεί σε νέα δεδομένα

Ο δρ Νικ Τζόουνς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σουόνσι δήλωσε: «Η έρευνα πάνω σε διάφορα συστατικά της διατροφής μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και τις ασθένειες και τι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».

Η δρ Έμα Βίνσεντ, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Μπρίστολ Populational Health Sciences (PHS) πρόσθεσε: «Η μελέτη μας είναι συναρπαστική, γιατί μας οδηγεί ένα βήμα πιο πέρα στο να κατανοήσουμε γιατί ορισμένες δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία μας».

Στοιχεία από: medicalxpress.com