Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ποιες εξετάσεις ανιχνεύουν τη συγκεκριμένη εντερική δυσλειτουργία και ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται;

Δυσανεξία στη γλουτένη 

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Σε εκείνη οφείλεται η ελαστικότητα στη ζύμη, η οποία τη βοηθά να φουσκώσει, κάνοντάς τη λαχταριστή και αφράτη.

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα με την κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα. Οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, καθώς μπορεί να προκαλέσει άλλες εντεροπάθειες και να εμποδίσει το σώμα να απορροφήσει τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα του, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Συμπτώματα 

Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική. Δείτε έναν γιατρό αν αισθάνεστε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

Εξετάσεις και αποτελέσματα

Το άτομο που παρουσιάζει τα προαναφερθέντα συμπτώματα θα πρέπει να προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα προβούν στον έλεγχο αντισωμάτων έπειτα από κατανάλωση γλουτένης. Οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη διαθέτουν στο αίμα τους αντισώματα έναντι αυτών των πρωτεϊνών. Αυτές οι διαγνωστικές εξετάσεις ανιχνεύουν τα αντισώματα με ειδικές τεχνικές κατά του ενδομυΐου (ΕΜΑ), της γλιαδίνης (AGA) και της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG), αν και δεν χρειάζεται να εκτελεστούν όλες μαζί. Φροντίστε να φάτε κανονικά πριν από την αιματολογική εξέταση.

Αν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δείξουν δυσανεξία στη γλουτένη, τότε το άτομο θα πρέπει να προβεί σε αυστηρή δίαιτα. Με την αυστηρή δίαιτα ο οργανισμός θα απορροφήσει γρήγορα ό,τι έχει στερηθεί. Ας δούμε ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη και ποιες όχι.

Τροφές με γλουτένη: 

Ψωμί με γλουτένη

  • Ψωμί
  • Μπίρα
  • Κουσκούς
  • Ζυμαρικά
  • Φρυγανιά
  • Παξιμάδι
  • Μαγιονέζα
  • Αρτοποιήματα (μπισκότα και κέικ)
  • Αλλαντικά (λουκάνικα και παριζάκι)
  • Ροκφόρ και κρεμώδη τυριά

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη 

Τροφές χωρίς γλουτένη

  • Ρύζι
  • Αυγό
  • Κινόα
  • Όσπρια
  • Πατάτα
  • Γιαούρτι
  • Καλαμπόκι
  • Τυροκομικά
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Μερικά προϊόντα με βρώμη
  • Κρεατικά, πουλερικά, ψάρια

Πληροφορίες από: medicalnewstoday.com, healthline.com, healthtipsportal.com