Η ημικρανία συχνά διαρκεί περισσότερο και έχει περισσότερες φυσικές επιπτώσεις από έναν κοινό πονοκέφαλο.
Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουν πονοκεφάλους περιστασιακά. Μάλιστα, έως και το 75% των ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών έχουν πονοκέφαλο πάνω από μία φορά τον χρόνο. Πάνω από το 30% αυτών των ενηλίκων έχουν τουλάχιστον μία ημικρανία.
Πρόσφατες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της πιθανότητας για ημικρανία. Ακόμα και αν δεν εξαλειφθούν οι ημικρανίες σας, ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μπορεί να μειώσουν τη συχνότητά τους.
Ποιες τροφές βοηθού
Τα φυσικά τρόφιμα ολικής άλεσης που δεν έχουν συντηρητικά ή τεχνητά αρτύματα είναι μια καλή αρχή για την ανανέωση της διατροφής σας. Μια μικρή μελέτη 42 ενηλίκων διαπίστωσε ότι η vegan διατροφή, ή η εξάλειψη κάποιων τροφών που λειτουργούν ως έναυσμα για ημικρανία, μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ημικρανίες.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά ΔΕΝ προκαλούν πονοκέφαλο ή ημικρανία:
- λαχανικά κίτρινου, πράσινου και πορτοκαλί χρώματος (π.χ. γλυκοπατάτες, καρότα και σπανάκι)
- νερό
- ρύζι (ειδικά καστανό ρύζι)
- αποξηραμένα ή μαγειρεμένα φρούτα, ιδιαίτερα μη εσπεριδοειδή φρούτα, όπως κεράσια και βάκκινα
- φυσικά γλυκαντικά ή ενισχυτικά γεύσης, όπως σιρόπι σφενδάμου και εκχύλισμα βανίλιας
Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας και η αμερικανική Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας ταξινομούν ορισμένα φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια ως τρόφιμα ασφαλή για την ημικρανία. Το κλειδί είναι να αποφευχθούν είδη που υποβάλλονται σε επεξεργασία, καπνίζονται ή παρασκευάζονται με μαλακτικούς παράγοντες και ζωμούς.
Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας αναφέρει επίσης ότι η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Η βιταμίνη Β2 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως ο σολομός και το κόκκινο κρέας, καθώς και σε δημητριακά και μανιτάρια.
Τι μπορεί να προκαλέσει την ημικρανία
Οι γυναίκες που έχουν πτώση οιστρογόνων τις ημέρες γύρω από την έμμηνο ρύση, ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν ημικρανίες λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.
Τροφές που περιέχουν πολύ νάτριο, καθώς και άλλες με πρόσθετα όπως το γλουταμινικό νάτριο (MSG) ή τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες.
Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως προκαλούν ημικρανία είναι:
- στρες
- κατανάλωση αλκοόλ
- αλλαγές στον καιρό
- αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
- ορισμένα φάρμακα
Ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία
- αυγά
- ντομάτες
- κρεμμύδια
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- σιτάρι, συμπεριλαμβανομένων ζυμαρικών και προϊόντων ψωμιού
- εσπεριδοειδή
- νιτρώδη στα τρόφιμα
- αλκοόλ (ειδικά κόκκινο κρασί)
- καφεΐνη
- ασπαρτάμη
- σοκολάτα
- τυριά μακράς ωρίμανσης
- ξηροί καρποί
Πώς αλλιώς αντιμετωπίζονται οι ημικρανίες
Εάν αναζητάτε πιο άμεση ανακούφιση από τον πόνο της ημικρανίας, θα πρέπει να πάρετε ένα φάρμακο για τον πόνο ή να χαλαρώσετε σε ένα δωμάτιο με λίγο έως καθόλου φως εάν είναι δυνατόν.
Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τα συμπτώματα ναυτίας ή ζάλης πίνοντας νερό ή ένα ποτό γεμάτο ηλεκτρολύτες, όπως ένα αθλητικό ποτό. Η κατανάλωση ξηρών κράκερ ή άλλων τροφών χωρίς έντονη μυρωδιά μπορεί επίσης να σας κάνει καλό.
Διαβάστε ακόμη:
- Ημικρανίες και αντιμετώπιση με βότανα
- Τι διαφοροποιεί την ημικρανία από τον πονοκέφαλο;
- 12/09-Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία
Πηγή: healthline.com