Εντυπωσιακή μελέτη σε άνδρες με ήπια έως μέτρια προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας καταλήγει σε σαφείς ενδείξεις πως ο χυμός του ροδιού βελτιώνει τη στύση δίνοντας έρεισμα για τη διεξαγωγή και άλλων παρόμοιων μελετών.

Πέντε χρόνια μετά από αυτή την αρχική έρευνα (του 2007), άλλοι ερευνητές εφιστούν την προσοχή των «υπερδραστήριων» ανδρών αναφέροντας τρία περιστατικά ανδρών που πήραν το γνωστό μπλε χαπάκι μαζί με χυμό ροδιού και βίωσαν φαινόμενο πριαπισμού, όπως αναφέρουν οι διαιτολόγοι.

Επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πρόσφατα πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο (με άμεση αντανάκλαση στα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα) τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση – παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με μελέτη του 2007, άνδρες με ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους, αρκεί να εντάξουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους το ρόδι. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο, επηρεάζοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και παράλληλα αυξάνεται η διάθεση για ερωτική επαφή τόσο σε γυναίκες όσο.

Επιπλέον ευεργετικά οφέλη

Το εκχύλισμα ροδιού, ρίχνει τις υψηλές τιμές της πίεσης, γι’ αυτό και οι γιατροί το συνιστούν σε ασθενείς με υπέρταση.

Είναι κατάλληλο και για όσους έχουν υπόταση, με προϋπόθεση να μη λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμη, εμποδίζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αντιοξειδωτική δράση

Στο ρόδι εμπεριέχονται φαινολικές ουσίες, όπως η πουνικαλαγίνες, οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη φύση. Έτσι είναι μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά.

Υπολογίζεται ότι μόλις ένα ρόδι των 280 γραμμαρίων, καλύπτει το 50% των καθημερινών αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνες C και K.

Βοήθεια στο αδυνάτισμα

Μελέτες σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού, συμπυκνωμένος ή μη, συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού των λιποκυττάρων και της ινσουλινοαντίστασης,  με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Προκαλεί επίσης την ανασταλτική δράση της παγκρεατικής λιπάσης ενός ενζύμου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, μειώνει την ανάγκη του οργανισμού για μεγάλες ποσότητες τροφής και ισορροπεί τα παθογόνα και ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Κατά του καρκίνου στον προστάτη

Μόλις 70ml εκχυλίσματος ροδιού είναι αρκετά, για να εμποδίσουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.