Θα έχετε σίγουρα ακούσει πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μόνο καλό κάνει στην καρδιά και κατ’ επέκταση στην υγεία.

Το κρασί κερδίζει τις προτιμήσεις μας ολοένα και περισσότερο έναντι των «δυνατών» ποτών. Χρήσιμο είναι να μάθουμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά.

Γνωρίστε τα θρεπτικά συστατικά του κρασιού που το κατατάσσουν στους συμμάχους για καλή υγεία και μακροζωία

good vibes only

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμες ενώσεις που προφυλάσσουν τα κύτταρα από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών. Στο σταφύλι, τον ρόλο αυτό διαδραματίζουν οι πολυφαινόλες.

Extra tip: Μάλιστα, καθώς στο κόκκινο σταφύλι η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη, προτιμήστε το κόκκινο κρασί από το λευκό.

Έρευνα διαπίστωσε πως 400 ml κόκκινου κρασιού καθημερινά για δύο εβδομάδες αύξησαν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

2. Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Σύμφωνα με μελέτες, η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κρασί έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ωφελήσει την υγεία έναντι της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσες διαταραχές και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Υπάρχουν ευρήματα που έχουν συσχετίσει το ένα ποτήρι κρασί με σημαντική μείωση της φλεγμονής και άλλα που έχουν διαπιστώσει μια όχι και τόσο εντυπωσιακή επίδραση στους δείκτες φλεγμονής.

3. Συμβάλλει στην καλή καρδιακή υγεία

Βοηθάει την καρδιά. Επιστημονικά στοιχεία έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένη συχνότητα καρδιοπαθειών. Οι πολυφαινόλες, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικές ασθένειες.

Ωστόσο, στο ζήτημα της αρτηριακής πίεσης δεν υπάρχει σύμπνοια στα ευρήματα: η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση ισχυρίζονται κάποιες έρευνες, άλλες όμως δείχνουν πως το ένα ποτήρι την ημέρα δεν μείωσε την αρτηριακή πίεση σε όσους την έχουν σε φυσιολογικά επίπεδα ή πάσχουν ήδη από κάποια καρδιοπάθεια. Επιπλέον, το κρασί μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, τέλος, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων της υπέρτασης και του υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

4. Πρόσθετα οφέλη
  • Ωφελεί την ψυχική υγεία: Ένα ποτήρι κρασί περιστασιακά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, η υπερβολή στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Oπότε λοιπόν με προσοχή.
  • Συμβάλει στην επίτευξη μακροζωίας: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
  • Ωφελεί το εντερικό μικροβίωμα: Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ικανών να βελτιώσουν τους δείκτες των επικίνδυων λιπιδίων σε άτομα με παχυσαρκία.