Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό. Βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Πρόκειται για τον αγαπημένο ξηρό καρπό «πεκάν» έναν τύπο καρυδιού με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική. Οι καρποί πεκάν, είναι γνωστοί για την πλούσια και βουτυράτη γεύση τους, γι’ αυτό και αποτελούν δημοφιλές συστατικό σε ορεκτικά, επιδόρπια και κυρίως πιάτα.

Πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τα πεκάν έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, θέτοντας ερωτηματικά για το αν αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

  •  Θρεπτική αξία

Τα πεκάν αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, χαλκού, θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και ψευδαργύρου. Συγκεκριμένα, ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, την υγεία του ανοσοποιητικού και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια και ο ψευδάργυρος για την ανοσολογική λειτουργία, καθώς και για την ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την επούλωση των πληγών.

  •  Οφέλη

Τα πεκάν βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Αποτελούν εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, έναν τύπο λιπαρών που μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν έχουν συνδεθεί με μειωμένη νοητική εξασθένιση και φλεγμονή.

Τι έδειξαν επιστημονικές μελέτες σε άνδρες και γυναίκες 

Μελέτη σε 204 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμ. πεκάν ημερησίως για 12 εβδομάδες βελτίωσε την αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL (καλής) χοληστερόλης στο αίμα, ενώ άλλη έρευνα σε 19 άτομα με κανονική χοληστερόλη έδειξε πως κατανάλωση 68 γραμ. πεκάν ημερησίως μείωσε τα επίπεδα LDL (κακή) χοληστερόλης μετά από 8 εβδομάδες.

Μελέτη διάρκειας άνω των 40 ετών σε περισσότερες από 15.000 γυναίκες συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση πεκάν με καλύτερη μακροπρόθεσμη γνώση γνωστική λειτουργία. Ομοίως, μελέτη σε 4.822 ηλικιωμένους έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 10 γραμ. πεκάν την ημέρα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για κακή γνωστική ικανότητα.

  • Πιθανά μειονεκτήματα

Παρά την ευεργετική τους δράση για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Καταρχάς, ο παράγοντας αλλεργία. Όσοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Επιπλέον, η σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες (σχεδόν 200 θερμίδες ανά 28 γραμμ.) περιορίζει την κατανάλωσή τους, καθώς η υπερβολή μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων με συνακόλουθη αύξηση βάρους εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προσαρμογές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Και για αυτό το καλύτερο είναι να επιλέξετε φυσικά πεκάν χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.