fbpx
Μουσικοθεραπεία – Όταν η μουσική αγαπά τα παιδιά με αυτισμό

Μουσικοθεραπεία – Όταν η μουσική αγαπά τα παιδιά με αυτισμό

Η μουσικοθεραπεία είναι μία καλά δομημένη και αποτελεσματική τεχνική, κατά την οποία μέσω μουσικής, τα άτομα που εμπλέκονται δύναται να βελτιώσουν στην λειτουργικότητά τους.

Η μουσικοθεραπεία έχει αναδειχθεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για τα άτομα που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού. Μάλιστα, από το 1940 είναι γνωστή στην Αμερική, ενώ από την δεκαετία του 1950 η εν λόγω πρακτική ενδείκνυται και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μουσικοθεραπεία μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση βασικών δεξιοτήτων των παιδιών με αυτισμό. Εξάλλου, τα άτομα με αυτισμό συχνά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική.

μουσικοθεραπεία
Άρτεμις Γαϊτάνου, επαγγελματίας μουσικός και μουσικοθεραπεύτρια σε ειδικά σχολεία.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Για τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση και τα πολλαπλά οφέλη της τοποθετήθηκε στο site υγείας η κα Άρτεμις Γαϊτάνου, η οποία είναι μουσικός με καταγωγή την Ηλεία που ζει και δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Αμερική. Ασκεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και διδάσκει μουσικοθεραπεία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.  Η μουσικοθεραπεία μπήκε στη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε ως μια μορφή θεραπείας για την ίδια όταν, όπως εξομολογήθηκε στο health4U.gr, βίωνε πένθος και στη συνέχεια αντιλαμβανόμενη την δυναμική της, έγινε η ίδια μουσικοθεραπεύτρια.

Η περιβόητη μουσικοθεραπεία

Η κα Γαϊτάνου επισημαίνει ότι η μουσικοθεραπεία υφίσταται από τα αρχαία ελληνικά χρόνια και συγκεκριμένα ως θεωρία από την εποχή του μεγάλου Έλληνα ιατρού, Ιπποκράτη.

Η μουσική είναι από τις αρχαιότερες μορφές επικοινωνίας και παρουσιάζεται σε κάθε πολιτισμικό πλαίσιο και σε κάθε χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας

«Αρκεί ένα μουσικό όργανο και ένας άνθρωπος για εφαρμοστεί αυτή η θεραπευτική τέχνη, μια τέχνη που γαληνεύει τη ψυχή», αναφέρει η κα επαγγελματίας μουσικός.

Η επαγγελματίας βιολίστρια εξηγεί ότι η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και δεν χωράει σε κανένα «target group». «Η μουσικοθεραπεία αφορά εμένα, εσένα, τα παιδιά, τους ενήλικες, υγιής και μη. Ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ανθρώπους που βιώνουν ένα πένθος ή ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα.»

Η θεραπεία γίνεται μέσα από συνεδρίες, ατομικές ή ομαδικές. Οι παρεμβάσεις είναι εξατομικευμένες, δηλαδή, ο θεραπευτής δημιουργεί μουσική ,η οποία ταιριάζει στο εκάστοτε άτομο. Η όλη διαδικασία μπορεί να βασίζεται στην αυτοσχεδιαστική διάθεση του θεραπευτή ή στην χρήση συγκεκριμένων τραγουδιών και ήχων, τα οποία έχουν από πριν μελετηθεί.

Σύμφωνα με την ειδικό, η θεραπεία γίνεται είτε τραγουδώντας, είτε με τη χρήση μουσικών οργάνων όπως είναι το βιολί, το ξυλόφωνο αλλά και τα κλασσικά boomwhackers.

Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στα παιδιά με αυτισμό

Επικεντρώνοντας στις αναπτυξιακές διαταραχές, η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με αυτισμό, στην ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, στην μείωση των επίπεδων του στρες, ακόμα και στην μείωση της στερεοτυπίας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με ΔΑΦ είναι ιδιαιτέρως δεκτικά στα μουσικά ερεθίσματα.

Η μουσική: 

  • προσφέρει κίνητρο στα παιδιά,
  • ενισχύει τη βλεμματική (οπτική) επαφή,
  • αυξάνει την ανεκτικότητα του παιδιού στους ήχους,
  • προκαλεί έλεγχο των συναισθηματικών ξεσπασμάτων,
  • κάνει τον θεραπευόμενο να αισθάνεται άνεση και ασφάλεια,
  • προκαλεί στον θεραπευόμενο την ανάγκη για αλληλεπίδραση,
  • προσφέρει θετικές ανθρώπινες εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο,
  • βοηθά την πολύ-αισθητηριακή διέγερση, δηλαδή την όραση, την ακοή, την ομιλία και την αφή.
μουσικοθεραπεία
Οι θεραπείες γίνονται σε κατάλληλα οργανωμένο χώρο, συνήθως μια φορά τη βδομάδα και έχουν διάρκεια από 30-50 λεπτά

Κατά τη διάρκεια της μουσικής δημιουργίας εμπλέκονται πολλές από τις βασικές λειτουργίες της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επίγνωσης του εαυτού καθώς και της σχέσης του εαυτού μας με τους άλλους. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αμφίδρομη επικοινωνία μέσω της μουσικής. Τέλος, λόγω της έμφασης που δίνεται στους μη-λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας, η μουσικοθεραπεία διευκολύνει το χτίσιμο μιας ασφαλούς σχέσης μεταξύ μουσικοθεραπευτή και παιδιού και αυτό είναι μια πολύτιμη δυνατότητα και εμπειρία για τα άτομα με αυτισμό.

      ⇒ Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η οπτική επαφή είναι δύσκολη στα άτομα με αυτισμό;

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής VS Ελλάδα

Αν και ο Ελληνικός Σύλλογος Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) επιδιώκει τη διάδοση της μουσικοθεραπείας στην ελληνική κοινωνία, η χώρα μας ακόμη είναι διστακτική σε αυτή την παρεκβατική μέθοδο. Όπως επισημαίνει η κα Γαϊτάνου, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες Πολιτείες της Αμερικής, η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται στα σχολεία ως εργαστήριο για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως. «Στην Αμερική επιβάλλεται από το Κράτος τα σχολεία να διαθέτουν τμήμα ένταξης για Άτομα με Αναπηρία με ειδικά εργαστήρια όπως η μουσικοθεραπεία, η γυμναστική, η ζωγραφική κ.ά). Δεν υπάρχουν ξεχωριστά, ειδικά σχολεία. Καταλαβαίνετε ότι καταρρίπτεται έτσι το φαινόμενο του ρατσισμού ή του στιγματισμού, αφού κανένα από τα παιδιά δεν ξεχωρίζει.»

μουσικοθεραπεία
Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτή η ικανότητα, να ανταποκρίνονται δηλαδή τα παιδιά στη μουσική, δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε δυσκολία, σύνδρομο ή διαταραχή

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μουσική: Ευχάριστη και ωφέλιμη για την καρδιά

Γίνεται εύλογα αντιληπτό πως η μουσικοθεραπεία για παιδιά με αυτισμό αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο «εργαλείο», το οποίο θα πρέπει να εισχωρήσει και στα ελληνικά σχολεία. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.