Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, βαρηκοΐα που θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που προσβάλλει περίπου το 0,5% του πληθυσμού. Διαθέτει κληρονομικό χαρακτήρα και συνήθως πλήττει το γυναικείο φύλο. Μέχρι και σήμερα η διάγνωση παραμένει δύσκολη. 

Αιτία

Ειδικότερα, η αιτία της ωτοσκλήρυνσης δεν είναι πλήρως κατανοητή. Διαθέτει κληρονομικό χαρακτήρα και συνήθως πλήττει το γυναικείο φύλο. Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της ωτοσκλήρυνσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη διαταραχή. Αν και μέχρι σήμερα η διάγνωσή της είναι δύσκολη, έχει διαπιστωθεί πως συνήθως ξεκινά στην εφηβεία. Κάποιες έρευνες δείχνουν σχέση ανάμεσα στην ωτοσκλήρυνση και τις ορμόνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Είναι μύθος ότι…

«Πέρασα ωτίτιδες όντας παιδί και γι αυτό έχω βουητά και δεν ακούω καλά». 

«Ο γιατρός μού είπε πως η ωτοσκλήρυνση δεν αντιμετωπίζεται».

Συμπτώματα 

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η απώλεια της ακοής. Ο βαθμός της απώλειας ακοής μπορεί να κυμαίνεται από ελαφριά έως σοβαρή. Εκτός από την απώλεια ακοής, μερικοί άνθρωποι με ωτοσκλήρυνση μπορεί να εμφανίσουν εμβοές στο αυτί.

Η έλλειψη ενέργειας, η δυσκολία στη συγκέντρωση ή τη μνήμη είναι επιπλέον παράπονα που κάνουν οι ασθενείς με ωτοσκλήρυνση. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εμβοές συνδέονται συχνά με διαταραχές της διάθεσης, όπως επιθετικότητα και ευερεθιστότητα, αλλά και με κατάθλιψη.

Οι εμβοές είναι η αίσθηση ενός ήχου που δεν προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις αντικειμενικές και τις υποκειμενικές. Οι πρώτες γίνονται αντιληπτές τόσο από τον ασθενή όσο και από τον εξεταστή, ενώ οι δεύτερες γίνονται αντιληπτές αποκλειστικά και μόνο από τον ασθενή.

  • Βαθμού Ι: Ο ασθενής αισθάνεται ενοχλητικούς ήχους ακόμη κι όταν βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον. Σπάνια θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
  • Βαθμού ΙΙ: Συνεχείς εμβοές, οι οποίες υποχωρούν όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον, που τις καλύπτει.
  • Βαθμού ΙΙΙ: Συνεχείς, βασανιστικές εμβοές, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται και ταλαιπωρούν τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

H επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι απαραίτητη, καθώς είναι πολύ σημαντική η πρόληψη της εκδήλωσης εμβοών σε μικρές ηλικίες.

Επιβαρυντικοί παράγοντες 

  • Ηλικία
  • Κάπνισμα
  • Γυναικείο φύλο
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
  • Έκθεση σε περιβάλλον με έντονους θορύβους

Προβλήματα ακοής

Διάγνωση και εξέταση 

Η εξέταση από έναν ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη για να αποκλείσει άλλες ασθένειες ή προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Ο ειδικός θα προσδιορίσει το ποσοστό της απώλειας ακοής με ένα τεστ ακοής.

Θεραπεία 

Όταν η απώλεια ακοής χαρακτηριστεί ελαφριά, τότε η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Ως πρώτη θεραπευτική προσέγγιση ο γιατρός θα προβεί σε αφαίρεση της κυψελίδας από τον έξω ακουστικό πόρο ή θα ζητήσει φαρμακευτική αγωγή. Διαφορετικά, ο πάσχων θα πρέπει να εφοδιαστεί με ακουστικά βαρηκοΐας ή να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η συνήθης επέμβαση που πραγματοποιείται είναι η αναβολοτομή.

Χειρουργική επέμβαση 

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου. Μερικοί χειρουργοί ανοίγουν την τομή μέσω λέιζερ. Μια πλαστική ή μεταλλική πρόσθεση τοποθετείται στη συνέχεια στο αυτί για τη μεταφορά ήχου από τα υπόλοιπα οστάρια στο εσωτερικό αυτί. Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μία ημέρα μετά την επέμβαση. Το αίσθημα ζάλης ή ο πόνος είναι φυσιολογικά συμπτώματα, και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Θα χρειαστεί να πάρετε άδεια από την εργασία τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Περαιτέρω οδηγίες θα σας δώσει ο γιατρός σας. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 80%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους ασθενείς θα αντιληφθούν σημαντική βελτίωση στην ακοή τους.

Πληροφορίες από: ncbi.nlm.nih.gov, tinnitus.org, healthline.com