Το πέσιμο των δοντιών προκαλείται κυρίως από παθήσεις της στοματικής κοιλότητας ή από κάποιο ατύχημα. Ποια τα αίτια που χάνουμε τα δόντια μας και ποιες επιλογές έχουμε για να κερδίσουμε ξανά το χαμόγελό μας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται το πέσιμο των δοντιών ενός ενηλίκου. Μπορεί να χάσετε δόντια εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων (τερηδόνα) ή να είναι αποτέλεσμα ατυχήματος. Μία όμως από τις βασικές αιτίες της απώλειας των δοντιών είναι το σοβαρό, μη αναστρέψιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα.

Χαλασμένο δόντι

Αίτια

 • Τερηδόνα: Η τερηδόνα οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή του δοντιού. Εάν το μεγαλύτερο τμήμα της δομής του δοντιού έχει καταστραφεί και δεν είναι δυνατή η αποκατάστασή του με σφράγισμα ή στεφάνη ή αν λόγω της τερηδόνας έχει δημιουργηθεί ένα οδοντικό απόστημα που δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί με ενδοδοντική θεραπεία, ο οδοντίατρος θα προχωρήσει στην εξαγωγή του δοντιού.
 • Περιοδοντίτιδα: Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα προκαλεί τη μόλυνση και καταστροφή των περιοδοντικών ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια σταδιακά χαλαρώνουν, αποκτούν αυξημένη κινητικότητα και τελικά ή θα πέσουν μόνα τους ή θα αναγκαστεί να τα εξαγάγει ο οδοντίατρος.
 • Aτύχημα.
 • Κακή στοματική υγιεινή.
 • Έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας.

Συμπτώματα 

Συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ασθένεια και κάνουν την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας απαραίτητη είναι τα εξής:

 • Κόκκινα ούλα.
 • Πρησμένα ούλα.
 • Ούλα που αιμορραγούν.

Γιατί η ασθένεια των ούλων οδηγεί στο πέσιμο των δοντιών;

Τα υγιή ούλα κατέχουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των δοντιών. Το οστό της γνάθου συγκρατεί κάθε δόντι καλά στη θέση του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό αυτό το οστό να μην είναι εκτεθειμένο σε βακτήρια. Τα ούλα παρέχουν ένα τείχος προστασίας ανάμεσα στο οστό και τη βακτηριακή πλάκα του στόματος.

Η ασθένεια των ούλων ξεκινά με τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, κάτι που μπορεί να ερεθίσει τα ούλα. Ως συνέπεια, μπορεί να τα κάνει να κοκκινίσουν και να πρηστούν, ακόμη και να αιμορραγήσουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος. Αυτά είναι τα σημάδια του πρώτου σταδίου της ασθένειας των ούλων, της ουλίτιδας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί στο μη αναστρέψιμο δεύτερο στάδιο, την περιοδοντίτιδα, και σταδιακά στην απώλεια των δοντιών.

Αποκατάσταση δοντιών

Το μυστικό για την αποφυγή της περιοδοντικής απώλειας των δοντιών είναι να μην αφήσετε ποτέ τα πράγματα να φτάσουν τόσο μακριά.

Επιλογές αντικατάστασης χαμένων δοντιών

 • Εμφυτεύματα

Το εμφύτευμα είναι συνήθως η προτιμώμενη επιλογή για την αντικατάσταση ενός δοντιού. Η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος απαιτεί προσεκτική προετοιμασία για την εκτίμηση της ποσότητας των οστών όπου το εμφύτευμα θα τοποθετηθεί, ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει επαρκής υποστήριξη για το εμφυτευμένο δόντι.

 • Γέφυρες

Μια γέφυρα, η οποία αποτελείται από τεχνητά δόντια σε μεταλλικό πλαίσιο, αποτελεί μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση πολλών δοντιών. Όσο περισσότερα δόντια αντικαθίστανται, τόσο πιο πολλά φυσικά δόντια ή εμφυτεύματα χρειάζονται για να παρέχουν στη γέφυρα την απαραίτητη υποστήριξη. Η απόκτηση μιας γέφυρας είναι μια πιο σύντομη διαδικασία από την εμφύτευση, αλλά απαιτεί πολλές επισκέψεις ‒ μία για απεικόνιση και εντυπώσεις, μία για την προετοιμασία των υποστηρικτικών δοντιών για κορόνες και τοποθέτηση μιας προσωρινής γέφυρας και άλλη μία για την τοποθέτηση της μόνιμης γέφυρας.

 • Οδοντοστοιχίες

Οι οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν λείπουν αρκετά συνεχόμενα ή και όλα τα δόντια μιας γνάθου.

Διάγνωση 

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποια επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς, αφού λάβει υπόψη την κατάσταση των δοντιών, των ούλων και του οστού της γνάθου καθώς και τη συνολική υγεία σας. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση, καθώς και για όλα τα φάρμακα που παίρνετε.

Πληροφορίες από: health.harvard.edu, healthline.com