Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι επισκέπτονται τον οδοντίατρο είναι για πόνο που σχετίζεται με τους φρονιμίτες. Είναι δύσκολο να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων στους φρονιμίτες ακόμη και για άτομα με εξαιρετικές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Ακόμα και χωρίς συνοδευόμενα στοματικά προβλήματα, οι φρονιμίτες μπορούν να έχουν πόνο, πρήξιμο και μόλυνση.

Όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουν δύο σειρές δοντιών στη διάρκεια της ζωής τους. Η πρώτη αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τη βρεφική ηλικία. Από την ηλικία των έξι έως την αρχή της ενηλικίωσης, αυτά τα δόντια αντικαθίστανται σταδιακά με τα «μόνιμα» δόντια. Γενικά, ο μέσος ενήλικας έχει συνολικά 32 μόνιμα δόντια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τέσσερεις φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι, είναι τα τελευταία από τα μόνιμα δόντια στο στόμα. Εμφανίζονται στην ηλικία των 18-25 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τέσσερεις φρονιμίτες, όμως πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο τρεις, δύο, έναν ή ακόμη και κανέναν.

Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες σε μαλακότερες, τροφές έχουν μειώσει το ποσοστό φθοράς των δοντιών. Έτσι τα δόντια παραμένουν μεγάλα και υπάρχει λιγότερος χώρος στη γνάθο. Το αποτέλεσμα είναι ο φρονιμίτης να “χτυπά” τα υπόλοιπα δόντια.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο για δύο λόγους:

  • το εξερχόμενο δόντι σοφίας μπορεί να πιέσει τους δεύτερους γομφίους
  • το δόντι μπορεί να έχει εν μέρει αποκαλυφθεί, οδηγώντας τα ούλα να δημιουργούν κάτι σαν “τσέπη” συλλέγοντας φαγητό και προκαλώντας δυνητικά μόλυνση και φθορά των δοντιών.

Μια σοβαρή και δυστυχώς κοινή επιπλοκή των φρονιμίτων είναι η λοίμωξη, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί στο πρόσωπο και το λαιμό και να απειλήσει την ζωή του ασθενούς. kopela meta apo xiroyrgio

Η αφαίρεση των φρονιμίτων μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία

Περιστασιακά, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει μια περίοδο αναμονής πριν το χειρουργείο, καθώς μπορεί να είναι νωρίς για να γνωρίζει εάν τα δόντια θα επηρεαστούν. Εάν ο οδοντίατρος  προτείνει την εξαγωγή των δοντιών, το χρονοδιάγραμμα βασίζεται σε συνδυασμό συμπτωμάτων και επικινδυνότητας.

Συνιστάται γενικά η εξαγωγή σε ηλικίες 18-25, καθώς υπάρχουν λίγες πιθανότητα βλάβης στα γειτονικά δόντια, λιγότεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με το χειρουργείο και ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης. Σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαδικασία. Το πρήξιμο, η αιμορραγία και ο πόνος είναι αναμενόμενα συμπτώματα τα οποία  διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.

Μπορούν να εμφανιστούν όμως απροσδόκητες επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση:

  • Νευρικός Τραυματισμός  Κοντά στις ρίζες των δοντιών υπάρχει ένα νεύρο που δίνει αίσθηση στο χείλος και στο πηγούνι. Μερικές φορές αυτό μπορεί να υποστεί φθορά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, οδηγώντας σε προσωρινό μούδιασμα. Το νεύρο που παρέχει γεύση και αίσθηση στη γλώσσα μπορεί επίσης να τραυματιστεί αλλά αυτό είναι λιγότερο πιθανό. Πολύ σπάνια, οι τραυματισμοί των νεύρων μπορεί να είναι μόνιμοι.
  • Μετεγχειρητικές Λοιμώξεις  Αυτές αποτελούν επιπλοκή οποιασδήποτε χειρουργικής διαδικασίας και η εξαγωγή δοντιών δεν διαφέρει. Αν και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε συνέχεια αντιβιοτικά μετά την εξαγωγή, ο χειρουργός σας μπορεί να τα προτείνει εάν υπάρχουν πρώιμα σημάδια μόλυνσης στο χειρουργικό σημείο.

Ολική ή τοπική αναισθησία;

Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Και στις δύο περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι η ίδια. Ο ειδικός σας θα προτείνει και τις δύο επιλογές, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να μην προχωρήσετε με τη μία ή την άλλη. Η γενική αναισθησία πραγματοποιείται περιλαμβάνει έναν ειδικό αναισθησιολόγο για να σας κάνει να κοιμηθείτε χρησιμοποιώντας φάρμακα. Είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία, αλλά απαιτεί νηστεία για τουλάχιστον έξι ώρες πριν από την επέμβαση. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ναυτία ή λήθαργο για 24 ώρες μετά.

Η τοπική αναισθησία περιλαμβάνει τη χορήγηση οδοντικών ενέσεων για να μουδιάσει το δόντι και οι γύρω ιστοί. Ενώ οι ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν κάποια μικρή ενόχληση αρχικά, η διαδικασία είναι ανώδυνη. Η αίσθηση όμως δονήσεων και θορύβων που σχετίζονται με τα οδοντικά όργανα, μπορεί να είναι ενοχλητική και ψυχοφθόρα. Το τοπικό αναισθητικό μπορεί να μην είναι κατάλληλο σε περίπλοκες ή δύσκολες περιπτώσεις ή εάν υποφέρετε από σοβαρό άγχος όταν επισκέπτεστε τον οδοντίατρο.

Εάν αισθάνεστε πόνο στη γνάθο σας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση και μέσω μιας ακτινογραφίας, να σας διαβεβαιώσει εάν όλα είναι φυσιολογικά ή να σας παραπέμψει σε ειδικό εάν χρειαστεί.

Περιεχόμενο: medicalxpress.com