fbpx
Κλειστή επ’ αόριστον η οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ

Κλειστή επ’ αόριστον η οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ

SOS εκπέμπουν φοιτητές από την οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ, καθώς παραμένει κλειστή από τις 11 Μαρτίου, με συνέπεια  να  χάνεται το ακαδημαϊκό εξάμηνο, (για κάποιους προς ώρας και το πτυχίο) αλλά και οι θεραπείες ασθενών -κυρίως άπορων- να παραμένουν ημιτελείς.

Δήλωση φοιτητών:

«Από τις 11 Μαρτίου  λόγω της γενικής παύσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η σχολή μας ανέστειλε το κλινικό της έργο. Παρ’ όλο που στις 25 Μαΐου με εντολή του υπουργείου Παιδείας έγινε άρση των μέτρων και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα άνοιξαν ξανά, η δική μας σχολή συνέχισε να διατηρεί κλειστές τις κλινικές της.  Ο λόγος είναι ότι  δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό που συνέστησε ο ΕΟΔΥ. Δηλαδή  μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες υψηλής προστασίας, στολές μίας χρήσης, προσωπίδες, ποδονάρια, σκουφάκια), διαχωριστικά πλεξιγκλάς μεταξύ των οδοντιατρικών εδρών (καρεκλών) χειρουργικές αναρροφήσεις, κεντρικό μηχανισμό εξαερισμού, φίλτρα HEPA».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η αντίδραση της Πρυτανείας, οι φοιτητές απαντούν ότι «αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει  επιχορήγηση, χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζει χρονικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο εξοπλισμός δεν διαφαίνεται να εξασφαλίζεται άμεσα, λόγω αυξημένου οικονομικού κόστους, ενώ οι φοιτητές λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνεται από κανέναν η ευθύνη επαναλειτουργίας του κλινικού έργου της σχολής.

Τουλάχιστον 350 άποροι ασθενείς με ημιτελείς οδοντιατρικές εργασίες

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο η ολοκλήρωση των σπουδών μας βρίσκεται μετέωρη, καθώς είναι αμφίβολη η ασφαλής επαναλειτουργία της σχολής στο άμεσο μέλλον και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την ακριβή ημερομηνία, που αυτό θα γίνει πράξη. Δυστυχώς, οι γονείς μας βρίσκονται σε απόγνωση και μέσα σε όλη αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση, καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με την επ’ αόριστον παράταση της ακαδημαϊκής μας μόρφωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά,  αναφέρουν οι φοιτητές, τονίζοντας παράλληλα ότι η μέριμνα των ασθενών τους είναι βασικό τους μέλημα. Υπάρχουν τουλάχιστον 350 ασθενείς(οι περισσότεροι άποροι) οι θεραπείες των οποίων διακόπηκαν «βίαια», όπως λένε τα παιδιά. «Κάποιοι από τους ασθενείς είναι χωρίς δόντια, άλλοι πονάνε (όταν π.χ έχουν μία απονεύρωση ημιτελή) και πολλοί αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας και αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία για θεραπείες, στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η Οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ περιθάλπει περίπου 5000 ασθενείς.

Πηγή: DailyPharmaNews.gr

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.