fbpx
Αρχική ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Πως αντιμετωπίζουμε την πάρεση προσωπικού νεύρου

Πως αντιμετωπίζουμε την πάρεση προσωπικού νεύρου

Η παράλυση προσωπικού νεύρου, είναι μια πάθηση των βλεφάρων, που έχει ως συνέπεια την παράλυση μέρους του προσώπου που προκαλείται από αναστολή λειτουργίας του προσωπικού νεύρου που ελέγχει τους μυς, ειδικά αυτούς γύρω από το μάτι και το στόμα.

Το προσωπικό νεύρο ονομάζεται επίσης και έβδομη εγκεφαλική συζυγία και ελέγχει τους μυς που σηκώνουν το φρύδι, κλείνουν τα βλέφαρα, αυτούς στην παρειά και αυτούς γύρω από το στόμα.

Τα αίτια 

Η παράλυση προσωπικού νεύρου μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη, ενδεχομένως μετά από μια ιογενή λοίμωξη ή χωρίς καμία προφανή αιτία. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό αναφέρεται ως παράλυση του Bell. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την παρουσία όγκου που πιέζει το προσωπικό νεύρο, σοβαρές λοιμώξεις, και κάταγμα κρανίου.

Συμπτώματα

Συνήθως προσβάλλεται το ένα μισό του προσώπου. Ο ασθενής παρατηρεί επιπέδωση του προσβληθέντος μισού προσώπου, εξαφάνιση των ρυτίδων στο μέτωπο, πτώση του φρυδιού, αδυναμία στο κλείσιμο του οφθαλμού, δυσκολία να χαμογελάσει και να σφυρίξει, και πτώση της χειλικής γωνίας.

Τα ευρήματα στον οφθαλμό είναι πολύ σημαντικά.

Το άνω βλέφαρο ανεβαίνει, το κάτω βλέφαρο “σακουλιάζει” και παρουσιάζει εκτροπή του βλεφαρικού χείλους προς τα έξω, με αποτέλεσμα την δακρύρροια, την αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων, και την έκθεση του κερατοειδούς. Το μάτι κοκκινίζει, η οπτική οξύτητα ελαττώνεται με πιθανότητα να δημιουργηθεί ουλοποίηση και μόνιμη έκπτωση της όρασης.

Συμβαίνει σε ασθενείς που χειρουργούνται για αφαίρεση καλοήθους όγκου.

Πάρεση Προσωπικού Νεύρου - Παθήσεις βλεφάρων
Πάρεση Προσωπικού Νεύρου – Παθήσεις βλεφάρων

Έτσι ερεθίσματα από τον κερατοειδή δεν φθάνουν στον εγκέφαλο, με συνέπεια να μην γίνεται αντιληπτή η ξηρότητα ή ένα ξένο σώμα στην επιφάνεια του και να είναι εκτεθειμένος σε βλάβες.

Ο ασθενής κατά την μάσηση, παράλληλα δακρύζει.

Τα κροκοδείλια δάκρυα είναι μία σπάνια επιπλοκή της παράλυσης του προσωπικού νεύρου που δημιουργείται όταν στην προσπάθεια αναγέννησης των ινών του ελαττωματικού προσωπικού νεύρου ορισμένες ίνες κατευθύνονται στον δακρυϊκό αδένα και στους μυς της μάσησης αντί να ακολουθήσουν το σωστό πριν την βλάβη δρόμο.

Άλλες συνέπειες της αναγέννησης των ινών του ελαττωματικού προσωπικού νεύρου προς τη λάθος κατεύθυνση περιλαμβάνουν το ακούσιο κλείσιμο των βλεφάρων ή τους μυϊκούς σπασμούς των βλεφάρων, της παρειάς, και γύρω από το στόμα (παρεκκλίνουσα αναγέννηση του έβδομου κρανιακού νεύρου).

Αντιμετώπιση 
  • Συντηρητική αγωγή

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει την χρήση τεχνητών δακρύων και λιπαντικών αλοιφών. Το βράδυ κατά τον ύπνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοκόλλητη ταινία για να κλείσει το μάτι, αλλά αν δεν γίνει σωστά μπορεί τα βλέφαρα να παραμείνουν ανοικτά και να τραυματιστεί ο κερατοειδής. Σε κάποιους ασθενείς γίνεται χρήση Βοτουλινικής τοξίνης (Botox) ώστε να κατεβεί το πάνω βλέφαρο και να προστατευθεί η επιφάνεια του οφθαλμού.

  • Χειρουργική επέμβαση 

Χειρουργική επέμβαση συνιστάται όταν λόγω αδυναμίας σύγκλισης των βλεφάρων απειλείται η όραση. Επίσης, όταν ο ασθενής επιθυμεί την αισθητική αποκατάσταση και την ελάττωση της δακρύρροιας.

Συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις στην παράλυση του προσωπικού νεύρου είναι:
  • Βράχυνση κάτω βλεφάρου (Lateral tarsal strip)

Γίνεται βράχυνση και επανατοποθέτηση του κάτω βλεφάρου λίγο ψηλότερα στον έξω κανθό, επιτρέποντας την καλύτερη ανατομική θέση του βλεφάρου και βελτιώνοντας τόσο την σύγκλιση των βλεφάρων όσο και την δακρύρροια.

  • Ταρσοραφή

Γίνεται συρραφή, είτε στην εξωτερική γωνία, είτε στο κέντρο, ή στην εσωτερική γωνία των βλεφάρων. Εκτελείται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας και αισθητικού αποτελέσματος.

  • Έσω κανθοπλαστική

Αυτό περιλαμβάνει την ανύψωση του έσω τμήματος του κάτω βλεφάρου και τη διόρθωση του έσω κανθού.

  • Ένθεση βαριδίου χρυσού ή αλυσίδας από πλατίνα στο άνω βλέφαρο

Η ένθεση βαριδίου χρυσού ή αλυσίδας από πλατίνα στο άνω βλέφαρο βοηθάει στην καλύτερη σύγκλιση των βλεφάρων, ιδιαίτερα κατά τον βλεφαρισμό.

  • Ανόρθωση φρυδιού

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την ανόρθωση του φρυδιού. Σε μερικές απο αυτές, οι τομές γίνονται είτε πάνω από το φρύδι (άμεση ανόρθωση φρυδιού), είτε στο μετώπο, ή στο τριχωτό της κεφαλής (ενδοσκοπική ανόρθωση φρυδιού).

  •  Ανόρθωση παρειάς (Midface lift)

Το βάρος της παρειάς που έχει υποστεί παράλυση επιδεινώνει το παραλυτικό εκτρόπιο, ενώ με την ανύψωση αυτής παρέχεται υποστήριξη του κάτω βλεφάρου.

Διαβάστε ακόμη: