Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του λάρυγγα και του οισοφάγου, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Στοιχεία για σχεδόν 491.000 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών, ανέλυσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν ‘Αμπνετ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου. Από αυτούς το ένα τέταρτο (24%) είχαν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Σε βάθος 16 ετών, 931 άνθρωποι εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, 876 λαρυγγικό καρκίνωμα και 301 οισοφαγικό καρκίνωμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που συνήθως προκαλεί καούρες και ξινίλες, είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα ή του οισοφάγου, άσχετα με το φύλο τους, αν ήταν καπνιστές ή πόσο αλκοόλ έπιναν.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου το 17% των περιστατικών καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου – δηλαδή ένα στα έξι- σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μελλοντικές έρευνες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν κατά πόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα μεταβάλλουν τον κίνδυνο του καρκίνου», δήλωσε ο ‘Αμπνετ.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, από την οποία πάσχει σχεδόν το 20% των ενηλίκων, συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου κυλούν στον οισοφάγο, όπου προκαλούν βλάβη στον ιστό του.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τρόφιμα που θα σας ανακουφίσουν

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα συχνό πρόβλημα που σχετίζεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις διαιτητικές συνήθειες, συμβαίνει όταν τα οξέα επιστρέφουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Το κάψιμο στο στομάχι ή πιο ψηλά στο θώρακα και το δυσάρεστο αίσθημα της αναγωγής όξινου περιεχομένου στον οισοφάγο είναι οι πιο τυπικές, αλλά όχι οι μόνες ενοχλήσεις των ανθρώπων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αιτίες
Μία αιτία μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι ο σφιγκτήρας στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου έχει αποδυναμωθεί ή χαλαρώσει. Φυσιολογικά, ο σφιγκτήρας αυτός κλείνει για να αποτρέψει την επάνοδο του φαγητού στον οισοφάγο.

Είναι η δεύτερη συνηθέστερη νόσος του πεπτικού μας συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Συμπτώματα

Το κάψιμο στο στομάχι και οι ξινίλες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας ασθένειας που σχετίζεται σημαντικά με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σκόπιμη είναι η διακοπή του καπνίσματος, ενώ είναι αποδεδειγμένο πως τα συμπτώματα βελτιώνονται με την απώλεια βάρους και την ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού. Χρήσιμες όμως είναι και η αποφυγή κατάκλισης μετά τα γεύματα όπως και η κατάκλιση στην αριστερή πλάγια θέση

Διαβάστε περισσότερα