Οι αιμορροΐδες σε έξαρση είναι ένα συχνό φαινόμενο και μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστο και επώδυνο. Η διατροφή, τα βότανα και κάποια άλλα μέτρα αυτοβοήθειας μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή την οδυνηρή, επαναλαμβανόμενη ενόχληση.

Διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στο εξωτερικό του ορθού και τον πρωκτό μπορούν να μετατρέψουν τις κινήσεις του εντέρου σε έντονα οδυνηρές εμπειρίες. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, αιμορραγία, ενδεχόμενη πρόπτωση (προεξοχή αιμορροΐδων στο πρωκτικό κανάλι) και πόνο. Κάποιες αναπτύσσονται εσωτερικά μέσα στο ορθό και κάποιες εξωτερικά στον πρωκτό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.

Τι βοηθά τις αιμορροΐδες σε έξαρση;

Χλιαρό λουτρό

χλιαρό λουτρό για αιμορροΐδες σε έξαρση

Είναι μια πολύτιμη θεραπεία ανακούφισης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική λεκάνη που χωράει κάτω από το κάθισμα της τουαλέτας ή μπανιέρα. Όταν οι αιμορροΐδες είναι σε έξαρση, βυθίστε την περιοχή που φλεγμαίνει σε χλιαρό νερό για 10 έως 15 λεπτά, δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Βότανα

Αμαμελίδα (Hamamelis virginiana)

αμαμελίδα

H αμαμελίδα (Hamamelis virginiana) εφαρμόζεται τοπικά ή χρησιμοποιείται στο λουτρό. Το βότανο δρα ως αντιαιμορραγικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό. Διατίθεται συχνά με τη μορφή αποστάγματος ή χρησιμοποιείται το έγχυμα των φύλλων ή το αφέψημα του φλοιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες.

Αχιλλέα (Achillea millefolium)

Αχιλλέα

Η αχιλλέα (Achillea millefolium), δημοφιλή στην ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία πληγών και αιμορραγιών των αιμορροΐδων. Η χρήση της αχιλλέας, εκτός της καταπολέμησης των αιμορραγιών των αιμορροΐδων, έχει και αντισηπτικές ιδιότητες (λόγω της περιεκτικότητας σε αζουλίνη και απιγενίνη).

Αλόη βέρα

αλόη βέρα

Μία από τις σημαντικές ιδιότητες της αλόης είναι ότι ανακουφίζει τον πόνο λόγω της δράσης της ως αναισθητικό. Μειώνει τη φλεγμονή, ενεργώντας απευθείας στον ιστό, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην αναγέννηση των προσβεβλημένων περιοχών. Η αλόη βέρα ηρεμεί τον κνησμό και την ταλαιπωρία της φλεγμονής των φλεβών του πρωκτού χάρη στις στυπτικές ιδιότητές της.

Αιμορροΐδες σε έξαρση και διατροφή

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις του εντέρου. Οι ίνες τραβούν το νερό στα κόπρανα, τα καθιστούν πιο μαλακά και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Ειδικότερα στις αιμορροΐδες που προεξέχουν (πρόπτωση), συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και της αιμορραγίας.

Ψύλλιο

Ψύλλιο

Ο φλοιός psyllium είναι ένα συμπλήρωμα που βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και μαλακώνει τα κόπρανα. Προσέξτε να μην αυξήσετε πάρα πολύ τις ίνες, καθώς μπορεί επίσης να προκαλέσουν κράμπες ή αέρια στομάχου. Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα πρέπει να ελέγξουν με τον γιατρό τους εάν το ψύλλιο είναι κατάλληλο για την κατάστασή τους.

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό εάν παίρνετε αυτό το συμπλήρωμα.

Προβιοτικά

κεφίρ για αιμορροΐδες σε έξαρση

Τα προβιοτικά ή «φιλικά» βακτήρια, όπως ο γαλακτοβάκιλλος και το bifidus, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των αιμορροΐδων.
Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσκοιλιότητα και την καταπόνηση κατά τις κινήσεις του εντέρου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αιμορροΐδων.

Διοσμίνη

Φυτικό συμπλήρωμα που προέρχεται από μια φόρμουλα φλαβονοειδών, η διοσμίνη αποδείχτηκε ότι συρρικνώνει τις αιμορροΐδες και ανακουφίζει τον πόνο, σύμφωνα με μελέτη. Προορίζεται για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, που σημαίνει ότι το παίρνετε μόνο για λίγες μέρες. Πάντα με προσοχή, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Διαβάστε ακόμη
Φυσικές θεραπείες για κατεστραμμένα μαλλιά
3 συνταγές βασισμένες σε αιθέρια έλαια για το κρυολόγημα
Alkanna tinctoria: Επούλωση των πληγών με βότανα

 

Με πληροφορίες από