Τοξική επιδερμική νεκρόλυση: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση είναι μια σπάνια δερματική αντίδραση. Αν και οι περισσότερες από τις δερματικές εκδηλώσεις λόγω λήψης φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι προσωρινές και αθώες, η συγκεκριμένη αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Ανακαλύψτε τα αίτια, τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση είναι γνωστή και ως «σύνδρομο Stevens Johnson». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύνδρομο υπερευαισθησίας στα φάρμακα. Η θνησιμότητα της νόσου αγγίζει το 30-40%.

Αίτια

Η παθογένεση της νόσου είναι άγνωστη. Συνήθως προκαλείται από δερματική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο. Η ασθένεια αναπτύσσεται συνήθως μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Μπορεί να προκληθεί και από άλλα φάρμακα, όπως είναι η αμιδοπιρίνη, η φαινολοφθαλεΐνη, η ασπιρίνη, η αμινοαζίνη, καθώς και από εμβόλια ή ορούς.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πιθανό να αρχίσουν να εμφανίζονται μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της χρήσης ενός νέου φαρμάκου.

  • Φουσκάλες στο δέρμα.
  • Οξύς πόνος στο δέρμα.
  • Εξανθήματα που καλύπτουν περισσότερο από το 30% του σώματος.
  • Πληγές και κρούστα στους βλεννογόνους, στο στόμα, στα μάτια και τον κόλπο.

Διάγνωση και θεραπεία

Η έγκαιρη θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Θα χρειαστείτε σίγουρα τη φροντίδα ενός δερματολόγου για να πραγματοποιηθεί η διάγνωση. Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση μπορεί να αντιμετωπιστεί με εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ενώ το δέρμα θεραπεύεται, οι γιατροί φροντίζουν για τα τραύματα, τον πόνο και ελέγχουν την ποσότητα υγρών που καταναλώνει ο ασθενής. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως και μήνες.

Επιπλοκές

Ο κίνδυνος επιπλοκών για τα άτομα άνω των 70 ετών είναι υψηλότερος. Επίσης, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίρρωση του ήπατος ή μεταστατικό καρκίνο είναι επιρρεπείς. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Πρόβλημα όρασης: Ξηροφθαλμία, βλεφαρίδες εκ των έσω, τραύμα στον κερατοειδή, τύφλωση.
  • Εμπλοκή των πνευμόνων: Bήχας, δυσκολία στην αναπνοή ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
  • Κολπικές πληγές: Στις γυναίκες μπορεί να προκληθούν πληγές στους ιστούς του κόλπου.
  • Συναισθηματική δυσφορία: Αυτή η κατάσταση προκαλεί αγωνία και μπορεί να έχει μακροχρόνιο ψυχολογικό αντίκτυπο.
  • Μόλυνση αίματος: Η σήψη εμφανίζεται όταν τα βακτήρια από μια λοίμωξη εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
  • Μόνιμη βλάβη του δέρματος: Μετά την ανάρρωση από την τοξική επιδερμική νεκρόλυση, το δέρμα σας μπορεί να έχει προσκρούσεις, ουλές και αποχρωματισμό. Επίσης, μαλλιά και νύχια μπορεί να μη μεγαλώνουν φυσιολογικά.

Πηγή: mayoclinic.org