Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, αποτελούν βασικούς στόχους των ανθρώπων με ψωρίαση.

Οι ομιλητές κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), επισήμαναν τους στόχους για τα άτομα με τη νόσο της ψωρίασης.

“Νεότερα δεδομένα, έχουν αλλάξει την αντίληψη ότι η ψωρίαση είναι μία νόσος που εντοπίζεται μόνο στο δέρμα, στη διαπίστωση ότι η ψωρίαση είναι μια συστηματική νόσος που εκδηλώνεται και στο δέρμα” επεσήμανε ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, δντής ΕΣΥ, συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοσκομείου «Α.Συγγρός».

Σημείωσε επίσης ότι αν ασθενής με ψωρίαση είναι θετικός σε COVID-19 ή έχει συμπτώματα COVID-19, το International Psoriasis Center (IPC) συνιστά τη διακοπή των ανοσοκατασταλτικώ. Tην τελική απόφαση, ωστόσο, για τη διακοπή ή όχι της θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα την πάρει ο ειδικός γιατρός μετά από συζήτηση με τον ασθενή. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να διακόπτει την θεραπεία του χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του, υπογράμμισε ο κ. Παναγάκης.

Μελέτες έχουν δείξει, εξήγησε ο κ. Παναγάκης, πως οι ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο συστηματικών συννοσηροτήτων. Τέτοιες είναι η αρτηριακή υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν:

– 46% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

– 70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, να πάθουν έμφραγμα και

– 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Η ψωρίαση και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις

«Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών είναι άκρως σημαντική», τόνισε ο κ. Πάνος Κλαμπατσέας, συνεργάτης του ΚΑΛΥΨΩ «γιατί η ψωρίαση συνεπάγεται πολλές αλλαγές και διακυμάνσεις στην καθημερινότητα του ατόμου.

Ανάλογα με την σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων.

Η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την αβεβαιότητα των εξάρσεων και των υφέσεων και την προσαρμογή της αγωγής του. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου εναλλάσσεται και η εικόνα του σώματός του.

Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, το στίγμα και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την φύση της ψωρίασης είναι πιθανό να δυσκολέψουν τον ασθενή στις κοινωνικές του συναναστροφές».

Στο ΚΑΛΥΨΩ υπάρχει μια διαρκής ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων με ψωρίαση και φέτος εγκαινιάζει και την ομάδα δημιουργικής διαδικτυακής έκφρασης. Θα διεξάγεται μία φορά το μήνα για ανθρώπους με ψωρίαση από όλη την Ελλάδα, που θέλουν να βρουν διαδικτυακά μια ομάδα δημιουργικής έκφρασης των συναισθημάτων τους.