Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού. Αιτίες της πιτυρίδας είναι η ξηροδερμία, το ερεθισμένο λιπαρό δέρμα, το μη συχνό λούσιμο, οι μυκητιάσεις αλλά και η ευαισθησία σε διάφορα προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι η έντονη φαγούρα, το ξεφλούδισμα και οι λευκές νιφάδες που συνήθως παρατηρούνται πάνω στις μπλούζες.

Πιο συχνή εμφάνιση παρατηρείται στους νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες, στους άντρες, σε όσους έχουν λιπαρά μαλλιά και δέρμα και σε όσους δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

Είναι επίσης πιθανότερη σε ενήλικες με νευρολογικά προβλήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή σε άτομα που αναρρώνουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό (οι άρρωστοι αυτοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πιτυρίδα).

Πως το αντιμετωπίζετε

Το πρόβλημα μπορεί να υποχωρήσει με χρήση αντιπιτυριδικών σαμπουάν, ωστόσο αν επιμένει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φαρμακευτικά προιόντα. Αν, όμως, περνάει ο καιρός και η πιτυρίδα δεν υποχωρεί και βλέπετε κόκκινες, ερεθισμένες και εμφανώς ανυψωμένες «πλάκες» στο δέρμα, πρέπει να πάτε στον γιατρό, καθώς ενδέχεται να οφείλονται σε κάτι πιο ειδικό όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ψωρίαση.

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με αντιπιτυριδικά σαμπουάν, καθώς απαιτούνται ειδικά τοπικά προϊόντα, τα οποία αλείφονται στο κεφάλι και μπορεί να αρχίσουν να δρουν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, ειδικά όταν η ψωρίαση είναι ακόμα σε αρχικά στάδια.