Βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια είναι πιθανό να βρουν «καταφύγιο» μέσα στον αφαλό και στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν. Έτσι ακριβώς δημιουργείται η λοίμωξη. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισής της; Θα τα δούμε ευθύς αμέσως.

Ο αφαλός αποτελεί ένα από τα σημεία του σώματος όπου οι περισσότεροι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία όσον αφορά την υγιεινή του. Οι δερματολόγοι δίνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να καθαρίζουμε το σημείο προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση αφαλού.

Αίτια

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ένα δύσοσμο υγρό που βρίσκεται στον αφαλό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το υγρό είναι ένας συνδυασμός νεκρών κυττάρων του δέρματος από υπολείμματα, ιδρώτα, ίνες ρούχων και βακτήρια, τα οποία επιβιώνουν γύρω από το δέρμα του. Επομένως, είναι λογικό να παρατηρείται μια δυσάρεστη μυρωδιά. Αν όμως η μυρωδιά γίνει εντονότερη και συνδυαστεί με υγρό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι βακτηριακής λοίμωξης ή μόλυνσης του αφαλού.

Συμπτώματα

  • Πόνος 
  • Έντονη δυσοσμία
  • Πρησμένος αφαλός
  • Έκχυση κίτρινου υγρού
  • Φαγούρα γύρω από το δέρμα

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Το πιθανότερο είναι να σας συνταγογραφήσει μια κρέμα για να εξουδετερώσετε τη μόλυνση.

Μόλυνση αφαλού: Φυσική θεραπεία 

Ο τακτικός καθαρισμός του αφαλού αποτελεί την εγγύηση ότι δεν κινδυνεύετε από συχνές μολύνσεις. Η καλύτερη επιλογή για να πλύνετε σωστά την περιοχή είναι απαλά με σαπούνι και νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε μπατονέτα, είναι πολύ πιθανό να τον τραυματίσετε. Σε μια τέτοια περίπτωση κάντε επάλειψη στο σημείο με λίγη βαζελίνη.

Καθαρίστε τον αφαλό σας φυσικά με:
  1. Έλαιο τεϊόδεντρου

To συγκεκριμένο έλαιο είναι γνωστό για την αντιμυκητιακή του δράση. Έτσι, αποτελεί έναν εξαίσιο σύμμαχο στην καταπολέμηση μολύνσεων και μυκήτων.

Έλαιο τεϊόδεντρο

  1. Δενδρολίβανο

Το αλκοόλ δενδρολίβανου αποτελεί υπέροχη θεραπεία για την ομφαλίτιδα. Το δενδρολίβανο έχει καταπληκτικές αρωματικές ιδιότητες, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά στην περιοχή του αφαλού.

Δεντρολίβανο

  1. Λάδι καρύδας

Μία ακόμη φυσική λύση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας είναι θαυμάσιο για ενυδάτωση και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά. Διαθέτει ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων που αναπτύσσονται στον αφαλό. Όμως, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο εφόσον έχετε αποστειρώσει τον αφαλό σας με ένα από τα παραπάνω βότανα που αναφέρθηκαν. Έτσι, θα αποφευχθούν μολύνσεις και προβλήματα στον αφαλό σας.

Λάδι καρύδας

Πληροφορίες από: share.upmc.com