fbpx
Αρχική ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τριχόπτωση: Πως επηρεάζει τις γυναίκες;
γυναίκες

Τριχόπτωση: Πως επηρεάζει τις γυναίκες;

Τα μαλλιά για τις γυναίκες είναι ένα σύμβολο ομορφιάς, αυτοπεποίθησης και πολύ συχνά μέρος της ταυτότητας, της προσωπικότητας και της εικόνας τους.

Η οποιαδήποτε αλλαγή στην ποιότητα των μαλλιών– ακόμα και η εποχική τριχόπτωση του φθινοπώρου- μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διάθεσή και άλλες φορές στην αυτοεκτίμηση τους.

Για τις ηλικιωμένες γυναίκες, η τριχόπτωση θεωρείται επιταχυνόμενη γήρανση και πολύ συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για την τριχόπτωση στις γυναίκες: γενετική, ηλικιακή, ορμονικές αλλαγές, ιατρικές παθήσεις, κακή διατροφή, συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και σκληρές πρακτικές styling. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη, αλλά σε άλλες, η απώλεια μπορεί να είναι μόνιμη.

Τι είναι η τριχόπτωση και που οφείλεται;

Οι τρίχες αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη, η οποία παράγεται στα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Καθώς τα τριχοθυλάκια παράγουν νέες τρίχες, οι παλιές πέφτουν και αντικαθίστανται  από νέες.

Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα έχει περίπου 100.000-150.000 τρίχες.  Είναι  απόλυτα φυσιολογικό να χάνονται περίπου 100 τρίχες την ημέρα, ενώ μετά από λούσιμο μπορεί να φτάσουν και τις 250.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να ανησυχείτε ότι υποφέρετε από τριχόπτωση απλά και μόνο επειδή βλέπετε τρίχες στη χτένα σας.

Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής. Η ηλικία, η κατάσταση της υγείας καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να το επηρεάσουν.

Ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Αναγενής: είναι η ενεργή φάση ανάπτυξης που διαρκεί από δύο έως έξι χρόνια.

Καταγενής: είναι η μεταβατική φάση ανάπτυξης που διαρκεί από δύο έως τρεις βδομάδες

Τελογενής: είναι η φάση ανάπαυλας που διαρκεί περίπου δύο έως τρεις μήνες, στο τέλος της οποίας η τρίχα πέφτει και αντικαθίσταται από νέα τρίχα, και ο κύκλος ζωής της αρχίζει από την αρχή.

Όταν επηρεάζεται ο κύκλος ζωής της τρίχας τότε περισσότερα τριχοθυλάκια περνάνε τριχόπτωσηαπό την αναγενή στην τελογενή φάση

Η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, που αναφέρεται επίσης ως ανδρική ή γυναικεία φαλάκρα .

Ποιες είναι άλλες κοινές αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες;

Μια μορφή τριχόπτωσης μπορεί να αναπτυχθεί όταν το σώμα υποστεί υπερβολικό άγχος , όπως η γέννηση του παιδιού, ο υποσιτισμός ή μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση.

Η κατάσταση περιλαμβάνει μια ξαφνική μετάβαση από την ανάπτυξη των μαλλιών ή τις φάσεις ανάπαυσης, στη φάση πτώσης της τρίχας. Αυτό μπορεί να συμβεί εντός 6 εβδομάδων μέχρι και 3 μήνες μετά από μια αγχωτική εμπειρία.

Η έλλειψη σιδήρου και οι αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή – είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τριχόπτωση στις γυναίκες. Και αυτό λόγω της έμμηνου ρύσεως – που είναι η κοινή αιτία ανεπάρκειας σιδήρου- αλλά και τη χρήση αντισυλληπτικών.

Μια άλλη μορφή τριχόπτωσης που είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες, προκαλείται από τραύμα στα θυλάκια των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω του χτενίσματος των μαλλιών που τα τραβά συνεχώς – όπως η σφιχτή αλογοουρά και οι επεκτάσεις μαλλιών.

Μια κοινή αιτία της τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είναι η αλωπεκία areata – μια αυτοάνοση κληρονομική ασθένεια. Περίπου 1 στα 5 άτομα που πάσχουν από αλωπεκία areata γυροειδής αλωπεκία, έχουν μέλος της οικογένειας με τη διαταραχή

Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα των θυλάκων των τριχών, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες περιοχές του σώματος. Στην αλωπεκία, τα μαλλιά συνήθως πέφτουν σε μικρά μπαλώματα.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα σημάδι ότι έχει διαταραχθεί ο κανονικός κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών, γεγονός που σημαίνει ότι η αναγενής φάση (ανάπτυξη) έχει μειωθεί και η τελογενής φάση (ανάπαυση) έχει παραταθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις της γυροειδούς αλωπεκίας, τα μαλλιά θα αναπτυχθούν τελικά, αλλά χωρίς θεραπεία μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθει η κανονική ανάπτυξη της τρίχας.

Ειδικές ιατρικές καταστάσεις – όπως αναιμία και διαταραχές του θυρεοειδούς – και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Είναι αυτονόητο ότι η τριχόπτωση – ανεξάρτητα από το φύλο – μπορεί να είναι καταστροφική για την ψυχολογία. Μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ποιότητα ζωής του.

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τις γυναίκες, επειδή συχνά η ταυτότητά τους, η θηλυκότητα και τα συναισθήματα ελκυστικότητας συνδέονται με τα μαλλιά τους

Eκτιμάται ότι το 40% των γυναικών αντιμετωπίζουν αισθητή τριχόπτωση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες μπορεί να συντελέσει σε μια αρνητική ποιότητα ζωής, αν σκεφτούμε τη αυξημένη κοινωνική πίεση στο να είναι ελκυστικές.

‘Ερευνες δείχνουν  ότι η τριχόπτωση σε μια γυναίκα είναι τόσο συναισθηματικά καταστροφική που μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και συναισθηματικών ζητημάτων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγιή καθημερινή ζωή και τη συνολική ποιότητα ζωής. Οι ψυχολογικές διαταραχές παρατηρούνται συχνότερα σε άτομα με τριχόπτωση παρά στον γενικό πληθυσμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, φοβιών ή διαταραχής άγχους. Οι περισσότερες από τις έρευνες που έγιναν δείχνουν ότι τα άτομα με τριχόπτωση έχουν υποστεί μείωση στην αυτοεκτίμησή τους.

Οι ειδικοί συμφωνούν  ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν συναισθηματικά λόγω της τριχόπτωσης από τους άνδρες λόγω των κοινωνικών αντιλήψεων.

Υπάρχει θεραπεία για την τριχόπτωση

Η έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη της τριχόπτωσης δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Για την παύση της τριχόπτωσης και τη διέγερση της τριχοφυΐας, μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή από το στόμα φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, καθώς και κορτικοστεροειδή, αντιανδρογόνα.

Θεραπεία για όλες τις μορφές τριχόπτωσης  ενδείκνυται η χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας, που συνίσταται στη χορήγηση εμπλουτισμένου πλάσματος με αυξητικούς παράγοντες, και βάση μελετών έχει αναζωογονητικές και τριχογενετικές ιδιότητες

γυναίκεςΌταν υπάρχει εγκατεστημένη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, τότε συστήνετε συνήθως από τους γιατρούς χειρουργική θεραπεία της τριχόπτωσης με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών . Στην περίπτωση αυτές, λαμβάνονται υγιή τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος της κεφαλής και μεταφέρονται ένα-ένα στις αραιωμένες περιοχές με στόχο να αποκαταστήσουν τη χαμένη πυκνότητα.

Πηγές: webmd, medicalnewstoday, onlinelibrary