Δερματικές παθήσεις από τον ήλιο

δερματικές παθήσεις ήλιο γυναίκες ξαπλωμένες στο γρασίδι

Οι δερματικές παθήσεις συχνά συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο. Οι κηλίδες και οι ρυτίδες που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου είναι σημάδια βλάβης στο δέρμα από αυτόν. Οι ακτίνες του ήλιου αναδεικνύουν μια χημική ουσία στο σώμα, τη μελανίνη, η οποία σκουραίνει το δέρμα.

Άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από τον ήλιο δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν. Ο γιατρός σας, και συγκεκριμένα ο δερματολόγος σας, μπορεί να σας εξετάσει από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα για να αναζητήσει τυχόν προβλήματα.

Δερματικές παθήσεις που προκαλεί ο ήλιος

  • Ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί να διαρκέσουν μόνο λίγες μέρες, αλλά προκαλούν δερματικά προβλήματα αργότερα στη ζωή. Όταν έχετε ήπιο ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας γίνεται κόκκινο, πονάει και είναι ζεστό κατά την αφή. Μπορεί να έχετε φαγούρα και το δέρμα σας να ξεφλουδίσει. Οι φουσκάλες σημαίνουν ότι έχετε κακό κάψιμο. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν έχετε σοβαρό πόνο ή πυρετό για περισσότερο από 48 ώρες.
  • Οι ακτινικές κερατόζες. Είναι φολιδωτές, τραχιές κηλίδες δέρματος ή ανυψωμένα εξογκώματα που μοιάζουν με κονδυλώματα ή κέρατα. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα αυτιά, στον λαιμό και τα χέρια. Μπορεί να είναι σκούρα, κόκκινα, ροζ ή ίδιο χρώμα με το δέρμα σας και ενδέχεται να εμφανιστούν και να φύγουν.
  • Η χειλίτιδα. Είναι μια μορφή ακτινικής κερατίωσης στα χείλη σας. Εάν είναι πάντα στεγνά ή «σπασμένα» ή έχετε ένα λευκό, φολιδωτό σημάδι στο κάτω χείλος σας, ενημερώστε τον γιατρό σας.
  • Τα σημάδια ηλικίας. Ονομάζονται επίσης σημάδια ήπατος ή φακοειδείς και μπορεί να μοιάζουν με υπερβολικά μεγάλες φακίδες. Αυτές οι αποχρωματισμένες περιοχές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και τείνουν να γίνονται πιο σκοτεινές και να εμφανίζονται συχνότερα όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Ένα σημείο που ήταν μαύρισμα όταν το παρατηρήσατε πρώτη φορά στα 30 σας μπορεί να γίνει καφέ και στη συνέχεια σκούρο καφέ στα 40 και τα 50. Παρακολουθήστε αυτά τα σημάδια και ενημερώστε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην υφή μια ανυψωμένη επιφάνεια, περισσότερα από ένα χρώματα εντός του σημείου ή περίεργο σχήμα περιγράμματος.
  • Οι σπίλοι. Είναι πολύ συνηθισμένοι, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε για αλλαγές σε αυτούς. Εάν έχετε έναν που μεγαλώνει, έχει ακανόνιστο περίγραμμα ή ανώμαλη επιφάνεια, αλλάζει χρώμα, δημιουργεί φαγούρα, αιμορραγία ή γίνεται πιο σκούρος, ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στο ιατρείο.
  • Ροδόχρους ακμή. Μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος που ο ήλιος σάς επηρεάζει. Οι ακτίνες του ήλιου είναι αρκετά ισχυρές και βλάπτουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. Έτσι, όταν ξεπλένεστε, το υγρό διαρρέει και προκαλεί κόκκινες κηλίδες και σημάδια στο πρόσωπό σας. Συνήθως η πάθηση έρχεται και φεύγει, αλλά η κατάσταση μπορεί να επιμένει με την πάροδο του χρόνου. Είναι πιο συνηθισμένη στις λευκές γυναίκες μεταξύ 30 και 60 ετών.
  • Ρυτίδες. Οι γραμμές που δημιουργούνται από το γέλιο ή το «πόδι χήνας» όπως κι αν τις αποκαλείτε είναι ένα σημάδι της επαφής σας με τον ήλιο. Η έκθεση στο φως του ήλιου καταστρέφει τις ίνες που συγκρατούν το σταθερό δέρμα. Επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτερη/ος απ’ ό,τι είστε.
  • Το ποικιλόδερμα του Civatte. Είναι γνωστή ως «γήρανση του ήλιου» και είναι μια κατάσταση που χρωματίζει το δέρμα στον λαιμό και τα μάγουλα. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κάψιμο, κνησμό και επιπλέον ευαισθησία. Εάν υποψιάζεστε αυτό το πρόβλημα, ζητήστε από έναν γιατρό να σας εξετάσει.

Στοιχεία από: webmd.com