Ακριβώς όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το πλύσιμο του προσώπου σας , το αντηλιακό  πρέπει να υπάρχει στην καθημερινής σας ρουτίνας. Σε τελική ανάλυση, η εφαρμογή του, είναι η καλύτερη περιποίηση που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον καρκίνο του δέρματος και να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και υγιές.

Στην πραγματικότητα, το αντηλιακό μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αντιστροφή των σημείων βλάβης ξεθωριάζοντας τα σκοτεινά σημεία , εξομαλύνοντας την υφή και ενισχύοντας τη φωτεινότητα του δέρματος, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Dermatologic Surgery.

Αλλά τι είδους αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείτε; Στις επιλογές των προϊόντων περιποίησης  της επιδερμίδας θα προβληματιστείτε στην επιλογή, ειδικά με λέξεις-κλειδιά στις ετικέτες όπως «φυσικό» και «χημικό».

Ποια η διαφορά μεταξύ αυτών των τύπων και πώς να επιλέξετε ένα αντηλιακό που πραγματικά θέλετε να φοράτε κάθε μέρα;

Πώς λειτουργούν τα φυσικά και πως τα χημικά αντηλιακά;

Πρώτον, βοηθά να έχουμε λίγες πληροφορίες για το πώς κάνουν τα αντηλιακά τη δουλειά τους. Επίσης γνωστό ως ανόργανο αντηλιακό, ότι το φυσικό αντηλιακό παραμένει πάνω από το δέρμα σαν μια ομπρέλα και αρχίζει να εργάζεται αμέσως για να αποτρέψει τις ακτίνες UV.

Τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν λίγο διαφορετικά, επειδή απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν το πόσο διεισδύει στο δέρμα, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αρχίσουν να λειτουργούν οι χημικές συνθέσεις. Για αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

Τα φυσικά και χημικά αντηλιακά έχουν διαφορετικά συστατικά;

Υπάρχουν διαφορετικά δραστικά συστατικά που επιτρέπονται σε χημικά αντηλιακά, τα πιο συνηθισμένα, συμπεριλαμβανομένων: oxybenzone, dioxybenzone, sulisbenzone κ.α.

sunblock

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μόνο δύο φυσικοί αποκλειστές: το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Παραδοσιακά, τα φυσικά συστατικά έχουν μια παχιά, αλευρώδη σύσταση που δεν αναμιγνύεται τόσο καλά στο δέρμα όσο αυτή των χημικών. Όμως γίνονται όλο και καλύτερα όσον αφορά το πόσο εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα.

Είναι το φυσικό αντηλιακό ασφαλέστερο από το χημικό αντηλιακό;

Και τα δύο είδη αντηλιακών φίλτρων είναι ασφαλή. Έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ χρήσιμο να τα γνωρίζετε για να διαλέξετε αυτό που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

​Τα υπέρ:

 • Έχουν άμεση δράση μετά την εφαρμογή τους στο δέρμα.
 • Προστατεύουν και από τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, UV-A & UV-B.
 • Η σύνθεση τους είναι καλά ανεκτή από την επιδερμίδα και δεν προκαλούν συχνά ερεθισμούς.
 • Η παχύρρευστη υφή τους και το λευκό χρώμα που αφήνουν στην επιδερμίδα κατά την εφαρμογή τους, μας επιτρέπουν να βλέπουμε τις περιοχές που αφήσαμε ακάλυπτες.

Τα κατά:

 • Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αντηλιακού για να καλύψει όλα τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Επειδή δεν απορροφώνται από το δέρμα, προστατεύουν μόνο τα σημεία της επιδερμίδας όπου εφαρμόσαμε αντιηλιακό.
 • Παρασύρονται εύκολα από τον ιδρώτα και το νερό, με αποτέλεσμα το δέρμα να μένει απροστάτευτο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η τακτική ανανέωση τους.
 • Κάποιες φορές έχουν εμφανίσει φαγεσωρογόνο δράση, προκαλώντας την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

ΧΗΜΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

​Τα υπέρ:

 • Η υφή τους είναι λεπτόρρευστη και κάνει την εφαρμογή τους ευχάριστη και εύκολη.
 • Απαιτείται μικρότερη ποσότητα προϊόντος κατά την επάλειψη τους.
 • Προστατεύουν και από τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, UV-A & UV-B.
 • Τα περισσότερα χημικά φίλτρα είναι φωτοσταθερά και δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Η σύσταση τους είναι τέτοια ώστε να επιτρέπεται η προσθήκη αντιγηραντικών και αντιοξειδωτικών συστατικών.

Τα κατά:

 • Χρειάζονται 30 λεπτά για να έχουν φωτοπροστατευτική δράση από την ώρα εφαρμογής τους.
 • Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας SPF, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ερεθισμού ή φωτοευαισθησίας της επιδερμίδας.
 • Σε περίπτωση άμεσης έκθεσης στον ήλιο μετά την εφαρμογή τους, μειώνεται η αντηλιακή τους προστασία. Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητη η συχνή ανανέωση τους.
 • Η σύσταση τους έχει ενοχοποιηθεί ότι φράσσει τους πόρους στις λιπαρές επιδερμίδες.
 • Κατά την επαφή τους με τα μάτια, προκαλούν ερεθισμό, δάκρυα ή και τσούξιμο.
Πώς να επιλέξετε την καλύτερη φόρμουλα αντηλιακού

Τόσο τα φυσικά όσο και τα χημικά αντηλιακά θεωρούνται αποτελεσματικά, όλα εξαρτώνται από την προσωπική προτίμηση και το προϊόν που θα χρησιμοποιείτε με συνέπεια. Ο ήλιος όσο και αν σας αρέσει είναι γνωστό καρκινογόνο και η αύξηση της έκθεσης στον ήλιο μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Είτε προτιμάτε ένα τζελ, ένα σπρέι ή ή μία κρέμα το κρίσιμο είναι να το φοράτε όλη την ώρα (να εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες). Εάν δεν θα μπορέσετε να βάλετε το προϊόν στο δέρμα σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, έχετε ευαίσθητο δέρμα ή θέλετε μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, εφαρμόστε ένα φυσικό αντηλιακό.

Αλλά τα δραστικά συστατικά δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να προσέχετε στο μπουκάλι αντηλιακού σας. Αναζητήστε ένα που λέει “ευρύ φάσμα”, καθώς αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση θα σας προστατεύσει τόσο από τις ακτίνες UVA (που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, ρυτίδες και γήρανση) όσο και από τις ακτίνες UVB (που προκαλούν ηλιακό έγκαυμα ). Βεβαιωθείτε ότι έχει SPF τουλάχιστον 30 και αν πρόκειται να κολυμπήσετε ή να ιδρώσετε , επιλέξτε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό για έως και 80 λεπτά.

Πηγή: Skin Cancer Foundation