fbpx
Αρχική ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τι είναι & πώς αναγνωρίζεται το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Τι είναι & πώς αναγνωρίζεται το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Tο ανεύρυσμα είναι ένα αδύναμο σημείο στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου που κάνει το αιμοφόρο αγγείο να διογκώνεται στο σημείο αυτό.

Το ανεύρυσμα είναι ένα αδύναμο σημείο στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου που κάνει το αιμοφόρο αγγείο να διογκώνεται στο σημείο αυτό. Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν το ανεύρυσμα συμβαίνει σε αρτηρία του εγκεφάλου τότε αναφερόμαστε σε ανεύρυσμα εγκεφάλου, επίσης γνωστό ως ενδοεγκεφαλικό ή ενδοκρανιακό ανεύρυσμα.
Συμπτώματα και αίτια ενός ανευρύσματος εγκεφάλου

Τύποι ανευρυσμάτων

Αίτια των ανευρυσμάτων εγκεφάλου

Συμπτώματα που σχετίζονται με τα ανευρύσματα

Ανεύρυσμα εγκεφάλου
 • Συγγενή (παρόντα κατά τη γέννηση)
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Αθηροσκλήρυνση
 • Αιματογενείς λοιμώξεις
 • Κάπνισμα
 • Αιφνίδια έντονη κεφαλαλγία
 • Ναυτία
 • Έμετοι
 • Διαταραχές όρασης
 • Απώλεια αισθήσεων
 • Άλγος προσώπου
 • Αιμωδίες
 • Αδυναμία
 • Παράλυση
 • Διπλωπία
 • Επιληπτική κρίση

Όταν ένα ανεύρυσμα ραγεί, προκαλείται αιμορραγία η οποία εντοπίζεται στον υπαραχνοειδή χώρο (υπαραχνοειδής αιμορραγία) και μέσα στον εγκέφαλο (εγκεφαλική αιμορραγία).

Το ανεύρυσμα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία από τη γέννηση (συγγενές) ή μπορεί να αναπτυχθεί μετέπειτα στη ζωή (επίκτητο) λόγω κάποιου τραυματισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, λοίμωξης, αθηροσκλήρωσης και άλλες παθήσεις του αγγειακού συστήματος. Είναι πιο συχνή στους ενήλικες (σε ηλικίες 40-60χρ.) από ότι στα παιδιά και ελαφρώς πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό με εμφάνιση ανευρυσμάτων ή ύπαρξη κληρονομικών παθήσεων όπως διαταραχές του συνδετικού ιστού (π.χ. σύνδρομο Marfan, σύνδρομο Ehler΄s) και πολυκυστική νόσο των νεφρών καθώς και ορισμένες διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος όπως αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες.Πιθανοί παράγοντες κινδύνου για ρήξη περιλαμβάνουν την υπέρταση, την κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα καθώς το μέγεθος και η κατάσταση του ανευρύσματος.

Θεραπεία και αποκατάσταση

Η αντιμετώπιση του ανευρύσματος θα εξαρτηθεί από το εάν το ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη ή όχι και έχει εντοπιστεί σε απεικονιστικό έλεγχο που συνήθως γίνεται για κάποιο άλλο σκοπό. Εάν το ανεύρυσμα δεν έχει ραγεί τότε η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει συντηρητικά με παρακολούθηση (συνήθως σε μεγέθη κάτω των 7mm) ή με εμβολισμό, ή με νευροχειρουργική επέμβαση (συνήθως σε μεγέθη μεγαλύτερα των 7mm. Εάν το ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη τότε απαιτείται άμεση αντιμετώπιση είτε με εμβολισμό είτε με χειρουργική επέμβαση.

Μετά από ένα επεισόδιο ανευρύσματος του εγκεφάλου παραμένει στον ασθενή κάποιου βαθμού αναπηρία η οποία φέρει αλλαγές στη μετέπειτα ζωή του. Μεγάλη σημασία δίδεται στη σωστή τοποθέτηση του ενδιαφερομένου επί κλίνης για πρόληψη κατάκλισης, οιδημάτων ή συγκάμψεων των αρθρώσεων.

Ποικιλία μεθόδων προς την αποκατάσταση

Με την πρόοδο της αποκατάστασης το θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται σε περισσότερο εξατομικευμένο ως προς στον ασθενή και περιλαμβάνει ασκήσεις διατήρησης του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, ενεργητικές υποβοηθούμενες ασκήσεις, ασκήσεις ισορροπίας σε καθιστή και όρθια θέση και ενδυνάμωσης, τεχνικές μεταφοράς και από το κρεβάτι στο αμαξίδιο, λειτουργικές δραστηριότητες κινητοποίησης, επανεκπαίδευση βάδισης καθώς και επανεκπαίδευση σε Δραστηριότητες της Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.) με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην καθημερινότητα.

Οι Δ.Κ.Ζ. αφορούν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας ενός ατόμου μεταξύ των οποίων αναφέρεται η προσωπική υγιεινή και ο καλλωπισμός, η διαδικασία ένδυσης και απόδυσης, η σίτιση, η δραστηριότητα του μπάνιου και της τουαλέτας, οι λειτουργικές μεταφορές π.χ. το να σηκωθεί από το κρεβάτι και να μεταφερθεί από ένα μέρος σε ένα άλλο είτε με βάδιση είτε με κάποιο αμαξίδιο.

Το πρόγραμμα της αποκατάστασης δεν τελειώνει με το πέρας των θεραπευτικών συνεδριών αλλά είναι αναγκαίο να συνεχίζεται. Οι συνοδοί είναι αυτοί που εκπαιδεύονται από τους ειδικούς για συνέχιση του προγράμματος για παροχή συνεχών ερεθισμάτων στον ενδιαφερόμενο.