Λεύκη και διατροφή: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες πρέπει να αποφύγετε

λεύκη διατροφή γυναίκα με άσπρα σημάδια λεύκης στα χέρια

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας μπορούν να περιοριστούν με την κατάλληλη διατροφή. Τα κύτταρα των πασχόντων που παράγουν τις χρωστικές ουσίες προσβάλλονται και καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στο δέρμα. 

Σύμφωνα με τη Vitiligo Support International, τα άτομα με λεύκη μπορεί να μην έχουν επαρκή επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών και γι’ αυτό να παρουσιάσουν αυτή την αυτοάνοση πάθηση. Κάποιες δημοφιλείς τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • ένα μείγμα λεμονιού με βασιλικό
  • ginkgo biloba
  • μείγμα κουρκούμης και μουστάρδας

Λεύκη και σωστή διατροφή

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη «δίαιτα λεύκης», τα καλύτερα διατροφικά βήματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά και να πίνετε πολύ νερό. Και, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε αυτοάνοση νόσο, μπορεί να επωφεληθείτε από τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και περιέχουν φυτοχημικά, όπως το βήτα-καροτένιο και τα αντιοξειδωτικά .

Μερικές από τις τροφές που τα άτομα με λεύκη έχουν αναφέρει ως χρήσιμες για την κατάστασή τους είναι:

  • οι μπανάνες
  • τα μήλα
  • τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο
  • τα ρεβίθια
  • οι ρίζες, όπως τα τεύτλα, τα καρότα και τα ραπανάκια
  • τα σύκα και τα δαμάσκηνα

Οι ασθενείς με λεύκη έχουν συχνότερα ανεπάρκεια Β12 από τον μέσο πληθυσμό. Εάν παρατηρήσετε κάποια τέτοια ανισορροπία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να πάρετε συμπληρώματα έως ότου τα επίπεδα Β12 επανέλθουν. Μπορείτε να βρείτε τη βιταμίνη Β12 σε ζωικές τροφές ή σε τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12.

Ορισμένα μέταλλα έχουν επίσης θεωρηθεί χρήσιμα για την πρόληψη της υποτροπής της λεύκης, όπως:

Λεύκη και τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σωστή διατροφή για τη λεύκη, έτσι δεν υπάρχουν και ιατρικά επιβεβαιωμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται έξαρση της λεύκης όταν τρώνε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα που περιέχουν υδροκινόνες. Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου βέβαια είναι διαφορετικός και μπορεί να αντιδρά διαφορετικά σε ορισμένα τρόφιμα.

Μερικά από τα πιο «προβληματικά» τρόφιμα που σχετίζονται με τη λεύκη είναι:

  • αλκοόλ
  • βατόμουρα
  • εσπεριδοειδή
  • καφές
  • γαλακτοκομικά
  • ψάρι
  • χυμός φρούτων
  • φραγκοστάφυλα
  • σταφύλια
  • τουρσί
  • ρόδι
  • αχλάδι
  • κόκκινο κρέας
  • ντομάτες
  • προϊόντα σίτου

Η λεύκη είναι συχνά μια διά βίου κατάσταση. Αν και δεν μπορεί να θεραπευτεί, οι πάσχοντες που ακολουθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως σωστή διατροφή, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων της λεύκης. Θα πρέπει βέβαια να συμβουλεύεστε πάντοτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σχεδιάσει το κατάλληλο πρόγραμμα για τη δική σας περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

Στοιχεία από: doctor.ndtv.com tevidobiodevices.com