fbpx
ALS: Πρώιμα συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

ALS: Πρώιμα συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση συσχετίζεται με παθήσεις των νευρώνων, οι οποίες προκαλούν απώλεια του μυϊκού ελέγχου. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή, για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ολοκληρωτική θεραπεία. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται;

Η ALS ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο νευρολόγο Ζαν-Μαρτέν Σαρκό το 1869. Η νόσος πήρε πρώτη φορά όνομα εξαιτίας του Λου Γκέριγκ, ενός διάσημου Αμερικανού παίκτη του μπέιζμπολ, ο οποίος το 1939 διαγνώστηκε με αυτήν και πέθανε δύο χρόνια αργότερα εξαιτίας της. Tη δεύτερη φορά ταυτίστηκε με τον πασίγνωστο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, του οποίου η διάγνωση έγινε μόλις στα 21 χρόνια του, αλλά, παρά τις αρνητικές προβλέψεις που τον ήθελαν να ζει το πολύ δύο χρόνια, εκείνος κατάφερε να ζήσει περισσότερο από μισό αιώνα, αφήνοντας άναυδο ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο!

Hawking Stephen ALS

Αίτια

Η ALS διαγιγνώσκεται συνήθως από νευρολόγο. Η διαδικασία της διάγνωσης μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την ALS. Ορισμένοι παράγοντες που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι μπορεί να συμβάλλουν στην πάθηση περιλαμβάνουν:

 • Βλάβη των ελεύθερων ριζών.
 • Ανισορροπία στον γλουταμινικό χημικό αγγελιοφόρο.
 • Ανοσοαπόκριση που στοχεύει τους κινητικούς νευρώνες.
 • Συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών μέσα στα νευρικά κύτταρα.

Η ALS μπορεί να είναι σποραδική ή κληρονομική.

 • Η sporadic ALS εμφανίζεται τυχαία και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των περιπτώσεων. Δεν υπάρχει σαφής παράγοντας κινδύνου ή συγκεκριμένη αιτία.
 • Η κληρονομική ALS αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των περιπτώσεων. Οι ερευνητές ερευνούν ποια γονίδια εμπλέκονται με τη νόσο.

Συμπτώματα 

Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 50, αν και μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και νωρίτερα. Η ALS εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η εξέλιξη της νόσου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε πρώιμο επίπεδο, τα συμπτώματα είναι ήπια. Το αίσθημα αδυναμίας γίνεται αισθητό με την πάροδο του χρόνου.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα πόνου.
 • Αδυναμία στα άκρα.
 • Αυξημένη αδεξιότητα.
 • Δυσκολία στο περπάτημα.
 • Αύξηση σάλιου ή βλέννας.
 • Συναισθηματική αστάθεια.
 • Αυξημένο αίσθημα κόπωσης.
 • Συχνές κράμπες και συσπάσεις των μυών.
 • Δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση.
 • Δυσκολία στην ομιλία και αλλοίωση φωνητικών χορδών.

Η ALS επηρεάζει τη σκέψη;

Τα συμπτώματα εξαπλώνονται σε όλα τα μέρη του σώματος, όσο εξελίσσεται η πάθηση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη, οδηγούμενοι τελικά σε μια μορφή άνοιας.

Η γνωστική εξασθένηση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμά της. Μεταβολές στη συμπεριφορά είναι επίσης εφικτό να συμβούν. Η συναισθηματική αστάθεια μπορεί να υπάρχει σε όλους τους πάσχοντες από ALS, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν άνοια.

Η απροσεξία και η αργή σκέψη είναι τα πιο κοινά γνωστικά συμπτώματα της ALS. Η άνοια που σχετίζεται με την πάθηση είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

ALS εξετάσεις 

Η διάγνωση της νόσου ALS γίνεται μόνο μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Εκείνος θα πρέπει αρχικώς να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων, ώστε να αποκλείσει άλλες ασθένειες.

Απαραίτητη είναι η νευρολογική εξέταση καθώς και οι εργαστηριακές εξετάσεις. Βασική είναι και η εξέταση με ηλεκτρομυογράφημα. Άλλες εξετάσεις είναι το νευρογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ALS, οπότε το μέλημα των ειδικών είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, η πρόληψη περιττών επιπλοκών και η επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου.

Η ALS μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σωματικών, διανοητικών και κοινωνικών αλλαγών, επομένως μια ομάδα ειδικών θα βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να φροντίσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Το Riluzole εγκρίθηκε για θεραπεία ALS από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1995 και φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Μπορεί να λειτουργήσει μειώνοντας τα επίπεδα γλουταμινικού σώματος, μιας διεγερτοτοξίνης που έχει συνδεθεί με νευρωνική βλάβη. Τον Μάιο του 2017 το Radicava εγκρίθηκε για τη θεραπεία της πάθησης. Μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της φυσικής λειτουργίας κατά το ένα τρίτο.

Επιπρόσθετα, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα με ALS να διαχειριστούν τον πόνο και να αντιμετωπίσουν προβλήματα κινητικότητας. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να παρέχει βοήθεια συστήνοντας ασκήσεις για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής ικανότητας, βοηθήματα όπως πατερίτσες ή αναπηρικά αμαξίδια και συσκευές που διευκολύνουν τη ζωή, όπως είναι οι ράμπες.

Η εργασιακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή να διατηρήσει την ανεξαρτησία του για περισσότερο καιρό. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός συμβάλλει στη διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας του ασθενούς. Ακόμη μέσω του πληκτρολογίου ενός υπολογιστή ενδυναμώνονται τα δάχτυλα των χεριών. Μπορεί να χρειαστεί και θεραπεία της αναπνοής, όταν οι αναπνευστικοί μύες αρχίσουν να εξασθενούν. Οι συσκευές αναπνοής προσφέρουν στον ασθενή καλύτερη αναπνοή.

Η λογοθεραπεία μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στο στάδιο που η ALS αρχίζει να δυσκολεύει την ομιλία. Οι λογοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν διδάσκοντας προσαρμοστικές τεχνικές.

Η διατροφική υποστήριξη των ειδικών είναι επίσης σημαντική, καθώς η δυσκολία στην κατάποση ελαχιστοποιεί τις θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει ο οργανισμός. Οι διατροφολόγοι μπορούν να συστήσουν θρεπτικά γεύματα που είναι εύκολα στο μάσημα και την κατάποση. Συσκευές αναρρόφησης μπορούν να βοηθήσουν.

Πληροφορίες: medicalnewstoday.com, health.com

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.